laryngeal_paralysis.gifParaliza ždrijela je jako neugodno iskustvo za bilo kojeg psa. Prilično je česta kod starijih pasa većih pasmina, kao što su labradori  i zlatni retriveri, greyhoundi, afganistanski hrtovi, haskiji i bernardinci, no može pogoditi psa bilo koje pasmine. Funkcija ždrijela je da se zatvori kod unosa hrane, a zatim opet otvori prilikom unosa zraka u pluća.

Kada dođe do paralize, ždrijelo se ne može dovoljno otvoriti kako bi omogućilo udisanje dovoljne količine zraka u pluća, što rezultira time da se pas bori za dah, kašlje i guši se, uz to gubeći glas teško dašćući. S napredovanjem bolesti može doći do cijanoze (plava ili siva boja) desni zbog nedostatka kisika, nemogućnosti vježbanja, te se pas može srušiti ili umrijeti od nedostatka kisika. Dodatno pogoršava situaciju kad pas puše i upinje sve snage da udahne više zraka - od toga grlo postaje iziritirano i otiče, što ostavlja još manje mjesta za prolaz zraka.

Bez poticaja na djelovanje od za to zaduženih živaca, mišići u grlu jednostavno prestaju raditi. Postoje mnoga stanja koja mogu prouzročiti prestanak učinkovitog funkcioniranja ždrijelnog živca, kao što su problemi sa štitnom žlijezdom ili tumori, no najčešće se uzrok nikada ne pronađe.

Drugi oblik paralize ždrijela je genetski - psi koji obole od nasljednog oblika ove bolesti obično pokazuju znake bolesti prije šest mjeseci starosti. Pasmine kod kojih se ova bolest javlja genetski su dalmatinski pas, haski, flandrijski govedar i engleski bulterijer. Kod dalmatinskog psa, te možda i kod bulterijera, način naslijeđivanja je autosomno recesivni, a kod haskija i govedara autosomno dominantni. Najsigurnije je ne stavljati u rasplod pse iz bilo kojeg legla ili od bilo kojeg roditelja koji su povezani s bolesnim štencima, budući da ova bolest još nije dovoljno istražena i veterinarske pretpostavke o genetskoj nasljednosti mogle bi se pokazati i netočnima.

Liječenje bolesti je jednako radilo se o nasljednom obliku bolesti ili onom povezanom s dobi psa. Sve se zapravo svodi na tretiranje simptoma kako se budu pojavljivali, recimo blagim sedativima da bi pas ostao miran, steroidima za smanjenje otoka u grlu i kisikom kako bi se pomoglo psu kojem nedostaje zraka.

Na kraju će bolest napredovati do stupnja na kojem će biti nužna operacija, kako bi se svezao ili presavio prema nazad jedan dio ždrijela i time se oslobodio put za prohod kisika. To nažalost znači da pas neće moći zatvoriti ždrijelo kad bude gutao, pa psi često kasnije umiru od upale pluća jer udisanjem u pluća unosi hranu i vodu. Ukoliko se samo jedna strana ždrijela sveže prema nazad, manja je vjerojatnost udisanja čestica hrane, no samo je minimalna razlika u odnosu na obostrano vezivanje.

Nakon operacije psu će trebati davati često davati manje obroke kako bi se smanjila mogućnost udisanja, dok se ne privikne na novi način jedenja i pijenja. Međutim, kod 30 - ak posto pasa koji su bili podvrgnuti operaciji i dalje postoji stalna opasnost od upale pluća uzrokovane udisanjem čestica hrane i pića do kraja njihovih života.