I. FCI skupina
Australskog govedara uzgojili su prvi naseljenici u 19. stoljeću za čuvanje stoke na velikim rančevima. Psi koje su doseljenici doveli sa sobom iz Europe, zvani Smithfield i Old Smooth Collie (to nije današnji škotski ovčar) nisu bili prilagođeni velikim udaljenostima i negostoljubivoj klimi novog kontinenta, pa su rančeri počeli eksperimentirati s novim križancima. Australski je govedar primarno potekao od mješavine glatkog, plavo isflekanog kolija dovedenog iz Škotske i australskog dinga, a dodano je i krvi australskog kelpija, dalmatinskog psa i bulterijera. Rezultat je bio izvrstan stočarski pas kome je malo tko bio ravan. Radio je sa stokom tiho, ali silovito, s voljom i sposobnošću da potjera stoku preko ogromnih udaljenosti pod okrutnim, vrućim i prašnjavim uvjetima. Sa svojom iznimnom izdržljivošću odlično se uklapao u Queensland. Njegovi čuvarski i stočarski instinkti su podjednako snažni i mogu se proširiti na ljude , kao i druge životinje.
 
Robert Kaleski je napravio standard pasmine 1893., a odobren je u Australiji 1903. Australski kinološki savez je potpuno priznao australskog govedara 1980. godine. Poznat je i pod imenom australski heeler, Hallov heeler, queenslandski heeler ili plavi heeler. Riječ "heeler" (eng. heel = peta) odnosi se na njegov način rada sa stokom, kod  kojeg prilikom vođenja goveda grize za pete. Njegovi su talenti donošenje, vođenje stoke, čuvanje, agility, natjecanje u poslušnosti  i izvođenje trikova.

 

 

AUSTRALSKI GOVEDAR - STANDARD PASMINE

 Opći izgled:
Snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim tijelom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma kako težak bio. On je kombinacija težine, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora davati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako pretjerivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

Karakteristika:
Kako mu ime kaže, glavna mu je namjena, u kojoj je nenadmašan, a to je čuvanje i tjeranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima. Uvijek oprezan, izuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan povjerenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti označava idealnog psa.

Temperament:
Lojalnost, instikt za zaštitu, čine ga nezamjenjivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepovjerljiv prema stranicma, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebljivu vrijednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

Glava i lubanja:
Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim dijelovima tijela i u srazmjeri sa ukupnom građom. Široka lubanja je blago zaobljena između ušiju, sužava se prema blagom ali definiranom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro ispunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lubanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suhe. Nos crn.

Oči:
Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svjetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno smeđe su boje.

Uši:
Srednje veličine, bolje manje nego velike, široke u korijenu, mišićave, stršeće, umjereno zašiljene, nikada žlicaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lubanji, na van inkliniraju, osjetljive i uspravno napete pri pažnji, pune, prilično dobro iznutra odlakane.

Zubalo:
Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa škarastim zagrizom. Donji sjekutići sa zadnje strane dodiruju gornje. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado, ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni.

Vrat:
Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u tijelo. Slobodna guša.

Prednji dio:
Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro zaobljena sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od naprijed. Došaplja su elastična i blago zaobljena prema podlaktici gledano sa strane. Naravno, mišićave plećke, opterećene i težak front sputavaju ispravno kretanje i ograničavaju radnu sposobnost.

Tijelo:
Dužina tijela od vrha grudne kosti do sjednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10:9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, rebarni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umjereno široke, slabine široke. Bokovi duboki. Dobro povezan pas.

Zadnji dio:
Širok, snažan i mišićav. Šape bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, koljena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano odozada, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske.

Šape:
Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

Rep:
Umjereno nisko usađen, prateći konturu padajućih šapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obješeno s vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov dio ne treba prelaziti vertikalu podignutu iz njegovog korjena. Četkasto odlakan.

Kretanje:
Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od najvećeg značaja. Stulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koljeno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

Dlaka:
Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tijela do zadnjeg dijela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju), na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na tijelu je duga 2,5-4 cm.

Boja:
Plava - treba biti plava, plavo pijegava ili plavo prskana s ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost.

Plamena boja se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dolje prednjom stranom koljena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na tijelu pod uvjetom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na tijelu nisu dozvoljene.

Crveno isprskana - boja treba svuda biti ravnomjerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bijela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomjerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na tijelu su dozvoljene ali nepoželjne.
Veličina: Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a ženki 43-48 cm.

Greške:
Svako odstupanje od navedenih točaka smatra se greškom, čije ocijenjivanje stoji u točnoj srazmjeri sa stupnjom izraženosti.

N.B. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.