VI. FCI skupina
arijeski-gonic
Hrvatsko ime: Ariješki gonič
Službeno ime (FCI): Ariegeois
Originalno ime: Chien courant de l'Ariege
Nadimak: Ariege Hound, Ariegéois

FCI No: 20
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 64cm
Težina: 25-27 kg

Ariješki je gonič izvrstan lovac na kuniće, istovremeno poznat kao odličan lovac na jelene i veprove. Pasmina je poduzetna i pokazuje puno incijative., te bez problema može istjerati plijen pred puške lovaca koji ga iščekuju. Njegova brzina i izdržljivost za jednu malu pasminu zaista su impresivne, a uz to posjeduje i zadivljujuće snažan glas.
Ariješki je gonič dopadljiv pas, poznat po tome što dobro lovi na svim vrstama terena. Nakon lova možemo ga naći u kući u drugačijoj ulozi odanog i predanog kućnog pratitelja. Unatoč svim navedenim kvalitetama, pasmina nije poznata izvan regije postanka. Ova je diskriminacija dijelom proizašla iz činjenice da je nastao miješanjem pasmina. Često ih se smatra mješancima, a sve to ih obilježava kao rijetku pasminu.
Poput bilo kojeg drugog psa koji lovi pomoću njuha, ariješki je gonič također vrlo rezerviran, te komunicira samo s članovima obitelji. Iz tog razloga potrebno je provesti socijalizaciju dok je pas još u štenećoj dobi. Pasminu nije posebno teško odgojiti, no treba imati na umu kako je to pasmina koja lovi njuhom. Koncentraciju mu može omesti zanimljiv miris pa nije rijetkost da pojuri za plijenom, a u tom trenutku neće ga biti lako dozvati natrag.