VI. FCI skupina
Austrijski ravnodlaki gonič - crni s paležom austrian-black-and-tan-hound
Hrvatsko ime: Austrijski ravnodlaki gonič - crni s paležom
Službeno ime (FCI): Austrian Black and Tan Hound
Originalno ime: Brandlbracke - Vieräugl
Nadimak: Osterreichische Glatthaarige, Bracke, Austrian Smooth-haired Hound, Brandlbracke, Ostreichische Tan Hound

FCI No: 63
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Austrija
Visina: 48cm - 56cm
Težina: 19-21 kg


Lov je popularan sport u Austriji, što je vjerojatno razlog zbog kojeg su većina pasa koji potječu iz Austrije lovački psi. Alpski brak jazavčar, štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič, tirolski gonič te austrijski ravnodlaki gonič najviše cijeni njemačko plemstvo i austrijski lovci. Austrijski ravnodlaki gonič, zajedno s tirolskim goničem i štajerskim oštrodlakim visokobrdskim goničem, poznati su pod nazivom veliki goniči. To su psi koji su primarno uzgojeni kako bi mogli loviti u planinskom području Austrije.
Austrijski ravnodlaki gonič ima bogatu povijest. Smatra se da je ova pasmina potekla od keltskih goniča. Zbog svoje izuzetne hrabrosti i odanosti, pasmina je zaslužila poštovanje ratnika i plemstva. U keltskim mitovima i legendama spominje se njihova hrabrost, neustrašivost i odanost. Poznat pod imenom Brandlbracke ili od milja Brackie među lovcima, ovaj pas nije naročito poznat van Austrije, iako je pasminu priznala međunarodna kinološka organizacija (FCI).
Naziv Brandlbracke dolazi od njemačke riječi brand koja znači vatra, a dobio ga je zbog malih vatreno crvenih oznaka po cijeloj dlaci. Austrijski ravnodlaki gonič je snažan, pokretan i moćan pas, s izdržljivošću i čvrstoćom koje mu omogućavaju vrhunske rezultate u lovu, slijeđenju i pronalaženju traga. Najviše ga cijene austrijski lovci i ne drže ga samo kao kućnog ljubimca.