VI. FCI skupina
Dalmatinski pas

dalmatinac
Hrvatsko ime: Dalmatinski pas
Službeno ime (FCI): Dalmatian
Originalno ime: Dalmatinski pas
Nadimak: Dalmatien, Dalmatiner, Dalmatian, Dalmata, Immortalised by Disney, Carriage Dog, Dalmatiner, Dalmatinac, Firehouse Dog, Plum Pudding Dog, Spotted Coach Dog

FCI No: 153
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Srodne pasmine
Namjena: Pas za pratnju
Zemlja porijekla:
Hrvatska
Visina:
54cm - 61cm
Težina:
24-32 kg

U svijetu je danas svakako najpoznatiji hrvatski autohtoni pas, iako se malo gdje zna odakle potječe. Omiljelost i slavu donio mu u prvom redu film Walta Disnyja 101 dalmatinac.
Ime je dobio po Dalmaciji, odakle izvorno potječe. Njegova je povijest burna, često je imao različita imena od dubrovačkoga goniča (i danas ponegdje služi kao lovni pas), vatrogasnog psa (često je služio kao pratnja vatrogasnim konjičkim zapregama u Americi, a to je tek dobro iskorištena njegova sklonost praćenja plemićkih kočija u Engleskoj; a služio je i kao kurir za poštu i lakše terete), egipatskog ili grčkog psa (jer se smatralo da potječe iz tih krajeva), a ponegdje su ga čak nazivali i mali danski pas; u Francuskoj ga i danas tako nazivaju.
Poznata je njegova sklonost konjima, a ustrajan i dugotrajan galop neće iscrpsti ovoga lijepog trkača. U 14. stoljeću je u đakovačkoj biskupiji uzgajan u velikom broju (manuskripti Biskupije navode uzgoj Canisa dalmaticusa s više od 500 odraslih jedinki) za potrebe tadašnje vojske, a služio je u vojnim pohodima tako da se zalijetao među noge konjima protivničkog tabora, i grizao ih.
Nesporno je njegovo hrvatsko podrijetlo, odakle se svijetom širio trgovinom ili ratovima, te je danas jedan od najomiljenijih pasa općenito.
Taj je pas prepun energije pa nije za starije ljude. Dobro se osjeća na selu, u velikom vrtu, s djecom i među konjima. Prilagodljiv je i inteligentan, lako ga je njegovati i prijazan je s ljudima. Vesele je naravi, stalno je u pokretu, kretanja mu nikad nije dovoljno.
Skladne je građe, elegantnih, dugih, ali čvrstih nogu. Visina je mužjaka 56?61 cm, a ženki 54?59 cm, teži do 25 kilograma. Prsni mu je koš dubok i snažan, ali nije preširok. Trbuh je umjereno usukan. Glava je jako izrazita, suha, brakoidna tipa s ovješenim, preklopljenim i uz obraze priljubljenim ušima. Zubalo je potpuno i škarasto. Oči su okrugle. Boja je uvijek bijela s crnim ili smeđim točkama, boja šarenice u skladu je s bojom dlake: u crnotočkastih pasa je tamnosmeđa, a u smeđotočkastih može biti jantarna. I sve vidljive sluznice odgovaraju boji točaka, ali moraju biti tamne. Točke su po tijelu veće, a po glavi, nogama i repu manje, promjera 1 do 2 cm. Nepoželjne su sitnije točke među većima. Rep se nosi u kasu ispružen u leđnoj crti ili malo iznad nje, ali nikad ne smije biti svinut prema glavi. Dlaka je kratka, tvrda, gusta, sjajna i glatka, koža fina i napeta uz mišićje.
Danas je svrstan u VI. FCI-grupu među goniče i srodne pasmine; ne podliježe polaganju radnog ispita. Sve donedavna je bio svrstan u IX. FCI-grupu kao pas za pratnju.

Izvor: www.ljubimci-forum.com