VI. FCI skupina
bassetKratkonogi pas teških kostiju, ali okretnih kretnji bez nespretnosti. Srednja visina je 35,5 cm, a najviša 38 cm; težina od 18 do 23kg. Glava je velika, ali dobrih proporcija, lubanja obla, s dobro izraženom zatiljnom kosti. Po čitavoj glavi koža je mlohava i tvori duboke bore. Njuška je crna, usnice ovješene, dobro razvijeni zubi su škarasti; vrat je snažan, a podbradak izražen; oči engleskoga baseta su tamne, blage i žalosne; uši su tako dugačke da, sklopljene sprijeda, prelaze vrh nosa. Rep je veselo nošen i lagano zavinut. Dlaka je kratka, tvrda, glatka. Boje nisu propisane ( u pravilu je bijela sa smeđim i pješčanim mrljama) i dozvoljene su sve boje goniča.

Blag je ali ne i bojažljiv, vrlo privržen gospodaru, prijatelj djece, nesposoban ugristi, nešto tvrdoglav. Laje ugodnim glasom.
Baset je po prirodi jamar, a lovi i na otvorenom, stoga služi za lov na lisice, zeca, oposuma, fazana. Posjeduje odličan njuh, ali su mu refleksi nešto polaganiji. Nakon američke selekcije, ovaj je pas postao vrlo originalan i dobar kućni pas.
Da se ne bi udebljao, treba ga umjereno hraniti. Najviše mu odgovara 400 g mesa dnevno, pomiješanog sa 300 g riže i povrća.

*Preuzeto sa sveopsima.blogger.ba

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice