VI. FCI skupina
Hygenov gonič

hygen-hound
Hrvatsko ime: Hygenov gonič
Službeno ime (FCI): Hygen Hound
Originalno ime: Hygenhund
Nadimak: Hygenbracke, Hygenlaufhund, Chien courant Hygen, Hygenbracke, Hygen Hound, Sabueso de Hygen

FCI No: 266
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Norveška
Visina: 47cm - 55cm
Težina: 20-24 kg


Živahan, radostan, pametan, privržen-sretan pas, karakteristike koje najbolje opisuju hygenovog goniča. Ova energična i živahna pasmina je uvijek u pokretu. Rijetko ćete vidjeti hygenovog goniča kako ljenčari. Ova pasmina koja voli život van kuće prikladno je društvo za osobu koja uživa u životu. Hygenov gonič posjeduje neizmjernu energiju i izdržljivost i nastavit će dalje dugo nakon što je njegov ljudski pratitelj odlučio stati. Taj prekrasni krzneni prijatelj obitelji ili sportaša pojedinca isto tako može biti dobar stražar. Budući da je prirodno na oprezu i sumnjičav prema strancima, na njega se može osloniti da će zaštititi gospodara, njegovu obitelj i vlasništvo.
Ovaj izvanredni pas nije primarno uzgojen da bi postao fantastičan sudrug i pouzdani stražar. Hygenov gonič je radna pasmina. Opisuju ga kao zbitoga pošto ima prilično kratko, ali kompaktno i čvrsto građeno tijelo. On je lovac kojemu nema premca. Poznat je po svojoj golemoj izdržljivosti, trčanju na velike udaljenosti i sposobnosti da slijedi trag ranjenog plijena. Ovaj ozbiljni lovac lovi samo s ljudskim lovcem. Nemilosrdni vremenski uvjeti neće ga odvratiti od lova na bilo koju divljač i na bilo kakvom terenu. To je pasmina koja lovi na području Arktika dugo vremena bez umora.
Ipak, ova pasmina nije dobar izbor za osobu slabe građe ili sjedilačkog stila života. To je visoko energična pasmina koja puno laje kad se dosađuje. Također im je potreban vlasnik koji ima iskustva sa psima, jer je hygenov gonič sklon dominaciji nad slabim vodičem. Konstantni trening i socijalizacija su obavezni za ovu pasminu.