VI. FCI skupina

Zemlja porijekla:
Njemačka

njemacki-gonic.jpgNamjena:
Lovački i kućni pas.

Veličina:
Visok je 40 - 53 cm.

Dlaka:
Dlaka je glatka i tvrda na dodir. Boja obično va­rira od žute do crvene s crnim plaštem i bijelom mrljom na čelu, ovratniku, grudima, te bijelim oznakama na nogama i vrhu repa.
Poddlaka je svjetlije boje.

Na njušci bi morao imati svijetlu mrlju jer je to jedna od oznaka pasmine.

Njega:
Njemačkom goniču nije potrebno previše timarenja.
Povremeno ga iščetkajte gumenom čet­kom, kako biste odstranili staru i mrtvu dlaku. Redovito provjeravajte da li su mu uši i ušni kanali čisti.

Ne zaboravite da bi po standardu pasmine ovi psi morali imati prilično dugačke nokte.

Narav:
Ovaj pas je uvijek prijateljski raspoložen, dru­štven, osjećajan, plah ali ujedno i znatiželjan, ima ogromne rezerve energije, dosta je poslušan za jednog svojeglavog psa, uvijek je na oprezu. Ima izvrstan njuh i odličan je lovački pas.

Odgoj:
Odgoj ovih pasa nije težak. Vrlo brzo shvaćaju što se od njih zahtijeva, ali trening ne smijete pretvoriti u dril, jer će izgubiti svoju prijateljsku narav.
Mnogo se može postići strpljivošću, lju­bavlju, razumijevanjem i dosljednim pristupom.

Socijalno ponašanje:
Njemački gonič je društveni pas i rijetko će uz­rokovati probleme u prisutnosti drugih pasa. Također se dobro slaže s djecom. Uvijek će vas upozoriti na nepoznate posjetitelje.
Pokušajte ga naviknuti na mačke i druge kućne životinje dok je još mlad, kako ih kasnije ne bi naganjao. Ako se pojavi netko stran, branit će svoj teritorij.

Vježbanje:
Ova pasmina je idealna za hajke, kao i za lov na zečeve, kuniće i lisice. Većina ih voli plivati.
Ako nemate namjeru ići s njim u lov, morate mu pronaći neki drugi način da zadovolji svoju potrebu za kretanjem.
Kao i svi ostali goniči, on će ostaviti sve u korist lova i krenuti za zanimljivim mirisom, tako da ga nemojte pustiti da slobodno luta, bez povodnika.

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice