VI. FCI skupina
Riđi bretanjski oštrodlaki gonič

griffon-fauve-de-bretagne
Hrvatsko ime: Riđi bretanjski oštrodlaki gonič
Službeno ime (FCI): Fawn Brittany Griffon
Originalno ime: Griffon fauve de Bretagne
Nadimak: Fawn Brittany Griffon

FCI No: 66
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 48cm - 56cm
Težina: 22-27 kg

Ovo je dobar lovački pas koji se u Francuskoj i dalje koristi za lov na veprove, no također je dobar obiteljski pas, budući da mogu postati vrlo privrženi jednom kad se povežu s obitelji i naviknu se na nju. Danas se izvoze u različite zemlje pošto dobivaju na popularnosti, te je primijećen njihov pojačani izvoz.
Nema potvrđenih zdravstvenih problema vezanih uz pasminu. Njihovo se zdravlje može očuvati pomoću redovitog vježbanja, u što spadaju i svakodnevne šetnje i kvalitetna ishrana. Opisuju ih kao uporne i tvrdoglave za vrijeme lova, ali temperament psa ovisi o načinu na koji je odgojen. Ukoliko ih se trenira od najranije dobi, izrastu u društvene pse. Mogu se držati kao kućni ljubimci ako su priviknuti na sve članove obitelji.
Pasmina može biti dobar čuvar jer su neustrašivi i vole štititi svoju obitelj. Moguće je da će se oštro postaviti prema strancima ili ljudima na koje nisu navikli. Nije preporučljivo da se druže s djecom, osim ako su odgojeni da žive s njima. Potrebno im je dosta prostora za trčanje jer se radi o rpilično velikim psima koji su navikli jurcati po grubom terenu. Život u stanu ovom psu ne odgovara. Nagoni su mu dobro uravnoteženi i vrlo je entuzijastičan kada je zaposlen. Slobodnog je duha i kreće se elegantno. Može biti vrlo prijateljski nastrojen, pun emocija i spreman na zabavu, iako je ponekad vrlo temperamentan.