Rodezijski gonič

rhodesian_ridgeback
Hrvatsko ime: Rodezijski gonič
Službeno ime (FCI):
Rhodesian Ridgeback
Originalno ime:
Rhodesian Ridgeback
Nadimak:
Hunting Big Game, African Lion Dog, African Lion Hound, Rodezijski riđbek, Rodezijski gonič lavova

FCI No: 146
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Srodne pasmine
Namjena: Pas za lovZemlja porijekla:
Južna Afrika
Visina: 61cm - 69cm
Težina:
32-36 kg

Rodezijski gonič je jedna od najhrabrijih pasmina koje postoje. Iz njihove je povijesti poznato da su odvlačili pozornost lavova dok su se lovci spremali da ih ubiju. Iz tog razloga je očito da će vas ovaj pas zaštititi od bilo čega i bilo kad. Ne samo da su bili poznati po lovu na lavove, već i po svojoj brizi za djecu, čime daju do znanja da su izvrsni obiteljski psi koje je divno imati kraj sebe.
Za rodeziskog goniča je poznato da se slaže s ostalim životinjama u svom kućanstvu. On je divan lovac no, s druge strane, u kući je vrlo miran i sabran. Potrebno je pobrinuti se da ga djeca previše ne zadirkuju ili budu gruba s njim. Iako je prema obitelji vrlo zaštitnički nastrojen, ne uživa ako se s njim grubo postupa.
Ako razmišljate o nabavci rodezijskog goniča, trebate znati da su ti psi vrlo energični van kuće i imaju iznimnu izdržljivost na puno duže vremena nego što biste se nadali. Ako se naviknu na redovito vježbanje, trebali bi se prilično dobro smiriti nakon što se vrate izvana. Osim toga, ovi su psi odlični za bilo koju obitelj.
Za rodezijskog goniča se vrlo jednostavno brinuti. Obično četkanje je sve što je uglavnom potrebno za ovog veličanstvenog psa. Rodezijski je gonič isto tako prilično čist pas, pa je kupanje potrebno samo kad se jako zaprlja nakon lova ili igre u šumi. Kao i bilo kojeg drugog psa, dobro ih pregledajte nakon igre vani, da nisu pokupili krpelja ili buhe. Može se reći kako je imati rodezijskog goniča u obitelji pravi izbor.