VI. FCI skupina
Šilerov gonič

schiller-hound
Hrvatsko ime: Šilerov gonič
Službeno ime (FCI): Schiller Hound
Originalno ime: Schillerstövare
Nadimak: Schiller Bracke

FCI No: 132
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švedska
Visina: 46cm - 60cm
Težina: 18-25 kg

 

 

 

Lovački pas za Ledenu zemlju! To je titula koju su entuzijasti dali ovoj pasmini. Kompliment mu odgovara pošto ga u švedskom kinološkom klubu smatraju najbržim skandinavskim goničem i psom koji je sposoban podnijeti ledenu hladnoću u lovu na duže vremena na terenu prekrivenu snijegom. Osim po brzini, pasmina je poznata i po izuzetnoj snazi.
Šilerov gonič potječe iz Švedske. Ovog čvrstog lovačkog psa stvorio je farmer po imenu Per Schiller, koji je htio imati psa za slijeđenje i lov na lisice. Domaći švedski psi križani su s goničima koji slijede njuh iz Njemačke, Švicarsek i Austrije i rođen je pas koji je dobio ime po uzgajivaču. Šilerov gonič je energičan pas s urođenim instinktom za lov. Ovaj entuzijastični lovac ima snažan glas kojim upozorava lovca da je plijen pronađen.
To je prekrasna pasmina lovačkog psa. Pas je vitak, ali mišićav i prekriven bogatom zlatnosmeđom dlakom, koju još dojmljivijom čini ponoćno crni plašt. Pas je vrhunski lovac i švedski ga lovci visoko cijene zbog njegovih lovačkih i tragačkih sposobnosti. Ipak, impresivan izgled u kombinaciji s miroljubivim i blagim temperamentom čini ovu pasminu dobrim kandidatom za obiteljskog pratitelja. Šilerovog goniča vole ne samo zbog njegove lovačke izvrsnosti, već i zbog odanosti, privrženosti i društva koje pruža ljudskim članovima svoje obitelji. On je dobar obiteljski ljubimac i pratitelj, no zahtijeva ranu socijalizaciju i konstantni trening.