VI. FCI skupina
Švedski niskonogi gonič

swedish-dachsbracke
Hrvatsko ime: Švedski niskonogi gonič (Drever)
Službeno ime (FCI): Swedish Dachsbracke
Originalno ime: Drever
Nadimak: Swedish Dachsbracke, Svensk dachsbracke, Svensk basset, Švedski jamar, Švedski niskonogi gonič

FCI No: 130
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švedska
Visina: 30cm - 38cm
Težina: 14-16 kg

 

Švedska riječ drev, koja znači "loviti", prikladan je naziv za pasminu koja potječe iz Švedske s početka 20. stoljeća. Ova pasmina, koja je nastala križanjem danas rijetkoga vestfalskog goniča iz Njemačke i danskog goniča, poznata je i pod imenom švedski niskonogi gonič. Pasmina je prvobitno nastala za lov na kuniće, lisice i crvene jelene na strmim obroncima Švedske. Lovački pas mora imati izdržljivost i sposobnost za nošenje sa oštrim klimatskim uvjetima. Idealan pas morao bi podnositi snijeg i ekstremno hladno vrijeme i istovremeno zadržati sposobnost za rad. Drever je ravnodušan prema lošem vremenu, ima zvonak glasan lavež koji omogućuje lovcu da pronađe psa i plijen čak i u gustom šipražju. Ovaj specifičan lavež upozorit će lovca na prisutnost plijena, a prije svega pas ima fizičke osobine potrebne za lov na omiljenu divljač švedskih lovaca-crvenog jelena.
Drever je više dugačak nego visok pas. Dugo tijelo i kratke noge daju mu pravokutan izgled. Noge mu možda jesu kratke, no za razliku od jazavčara, nisu savijene. Fizički izgled ove pasmine ima praktičnu svrhu. Kao što je već spomenuto, crveni je jelen najčešći plijen švedskih lovaca. Jelen je brz i nervozan plijen. Lovački se psi trebaju kretati polako, posebno na terenu prekrivenu dubokim snijegom, stoga će lovac koristiti male pse ili pse normalne veličine s kraćim nogama. Drever je, osim što ima kraće noge, uporan, hrabar i metodičan lovac. Ovaj pas ima hrabrosti uhvatiti se u koštac s plijenom nekoliko puta većim od njega, posjeduje vještinu da izbjegne plijen i kruži oko njega dok neumorno laje da upozori lovca i ima sposobnost držati se plijena dok lovac ne stigne na domet puške.
Drever je prije svega lovački pas, no njegov se vlasnik ne mora brinuti da će pas biti "nezaposlen" tijekom ostatka godine kada lovna sezona završi. Ovaj pas je odličan lovac, ali je također i idealan pratitelj u kući. On možda nije mazasti tip, ali je privržen, jedan od onih ljubimaca koji mogu biti mirni i tihi u kući, a postaju aktivni i živahni u društvu djece ili na dugoj šetnji, kada dobiju priliku da prošvrljaju uokolo.