VI. FCI skupina
Švicarski gonič swiss-hound
Hrvatsko ime: Švicarski gonič
Službeno ime (FCI): Swiss Hound
Originalno ime: Schweizer Laufhund - Chien Courant Suisse
Nadimak: Bernese Hound, Jura Hound, Lucerne Hound, Schwyz Hound

FCI No: 59
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švicarska
Visina: 30cm - 55cm
Težina: 15-20 kg


Švicarski gonič postoji negdje od srednjeg vijeka u Švicarskoj. Do razvoja ove pasmine došlo je zbog potrebe za čvrstim psom koji je naviknut na lov u visokim Alpama. Švicarski su uzgajivači postigli svoj cilj-vitko i okretno tijelo švicarskog goniča posjeduje izdržljivost za rad bez napora na velikim visinama. Pas se dobro snalazi po bilo kakvom vremenu, iako je prikladniji za hladnu klimu. Ovi su psi strastveni i neumorni lovci. Postoji četiri tipa švicarskih goniča koji se razlikuju jedino po boji, a isto tako love različiti plijen. Bernski gonič lovi kuniće, jurski veprove i jelene; lucernski gonič, koji je jako sličan plavom gaskonjskom goniču, lovi jelene. Ovi su lovački psi vrlo svestrani, mogu loviti samostalno ili u čoporu. Švicarski su goniči neovisni lovci, pa ne čekaju naredbu od svog gospodara i pokazuju veliku odlučnost kod istjerivanja i praćenja plijena.
Izvrsne lovačke sposobnosti nisu jedini razlog zbog kojeg je ova pasmina visoko cijenjena. Švicarski gonič je prekrasan pas, tijelo mu je elegantno, proporcionalno i mišićavo. Za tako samostalnog psa kod slijeđenja i istjerivanja plijena, posjeduje osjetljivu prirodu koja ga čini izvrsnim pratiteljem i obiteljskim ljubimcem. Švicarski gonič se čvrsto veže uz svoga gospodara. Pasmina je odličan pratitelj u joggingu, planinarenju i vožnji biciklom. No budući da se radi o prijateljski nastrojenoj pasmini, ne predstavljaju baš najpouzdanije stražare. Drugi bi goniči uzbunili obitelj na prisutnost uljeza-ovaj će ga pas dočekati mašući repom.
Pasmina nije za "slabe" gospodare. Vlasnik koji ima iskustva sa psima bit će vođa čopora i pomoći psu da shvati kako je njegova pozicija ispod svih ostalih članova obitelji.