VI. FCI skupina
Tirolski gonič tyrolean-hound
Hrvatsko ime: Tirolski gonič
Službeno ime (FCI): Tyrolean Hound
Originalno ime: Tiroler Bracke
Nadimak: Tinolen Bracke, Tyroler Bracke, Austrian Brachet, Tiroler Bracke

FCI No: 68
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Austrija
Visina: 44cm - 50cm
Težina: 19-21 kg


Tirolski gonič je jedan od velikih goniča Austrije-pasa koji su nastali kako bi lovili na velikim visinama austrijskih planina. Preostale dvije pasmine velikih goniča su austrijski ravnodlaki gonič i štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič, od kojih su prvospomenuta pasmina i tirolski gonič nastali od keltskih goniča. Razvoj tirolskog goniča započeo je u 1860.-ima u pokrajini Tirol. U svojoj zemlji porijekla poznat je pod nazivom Tiroler Bracke, a još jedan naziv za ovu pasminu je Brachet Autrichien a Poil Lisse.
Tirolski gonič je kratkodlaki gonič srednje veličine koji lovi pomoću njuha. Ima gustu duplu dlaku koja dolazi u dvije uobičajene varijante-u crvenoj ili crnoj boji s paležom. Vrlo istaknuto fizičko obilježje ove pasmine je mali podbradak koji obično ima ružičaste mrlje nalik gepardovim. Pasmina je visoka 41-48 cm i teška 15-22 kg. Ranije je u povijesti pasmine postojala kratkonoga varijanta, no od 1994. spomenutu varijantu FCI više ne priznaje. Kao što je već spomenuto, tirolski je gonič stvoren prevenstveno za lov. Ova je pasmina dobro prilagođena na visoka područja Alpa i grube uvjete. Podnose jednako dobro ledenu zimu i vrela ljeta. Tirolski gonič je odličan lovac na zečeve i kuniće, no austrijski ga lovci jako cijene kao "Nachsuchenhund", ili psa koji se koristi za pronalaženje ranjenih i bolesnih jelenova. Njegov dobar nos i izvrsne sposobnosti otkrivanja i praćenja traga čine ga vrlo sposobnom pasminom za akciju nakon pucnja. Ovaj strastveni lovac ima dobar smisao za orijentaciju i uporno se oglašava dok traga kako bi upozorio lovca kad pronađe plijen.
Tirolski gonič je vrhunski lovac koji obično lovi samostalno. Ova pasmina samo želi biti sa svojim gospodarom na planini i raditi ono za što je stvorena-loviti. Ipak, to su inteligentni i opušteni psi sa živahnom i energičnom osobnošću, što ih čini dobro prilagođenima životu u kućanstvu.