VI. FCI skupina

Gascon saintongeois (Gascon Saintongeois) - Veliki gaskonjsko-sentonžoaski gonič

gascon-saintongeoisHrvatsko ime: Veliki gaskonjsko sentanžujski gonič
Službeno ime (FCI): Gascon saintongeois
Originalno ime: Grand Gascon saintongeois
Nadimak: Virelade Hound, Virelade, Gascon Saintongeois

FCI No: 21
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 65cm - 72cm
Težina: 30-32 kg

 

Veliki gaskonjsko sentanžujski gonič je relativno nova pasmina goniča, koju je sredinom 19. stoljeća stvorio barun Joseph de Carayon LaTour iz dvorca Virelade. Ova je pasmina živući nasljednik danas nestalog gaskonjskog sentanžujskog goniča i velikog plavog gaskonjskog goniča.
Pasmina posjeduje karakteristike i fizička obilježja dviju pasmina od kojih je nastala. Veliki gaskonjski santanžujski gonič je prije svega lovački pas, sa velikom snagom, izdržljivošću i iznimno osjetljivim njuhom; dubokim moćnim glasom i iznimnom ustrajnošću, što ga sve čini kompetentnim lovcem na krupnu divljač poput jelena, veprova i lisica. Ovaj pas je lukav i inteligentan, potpuno u stanju upravljati divljači kako bi je doveo na nišan lovčeve puške. Veliki je sentanžujski gonič stvoren prvenstveno za lov na jelene, budući da njegova brzina možda i nije toliko velika kao ona velikog plavog gaskonjskog goniča, ali zato posjeduje elastičniji korak u galopu. Bilo da lovi u čoporu ili individualno, rane i posjekotine kao rezultat rada u gustoj vegetaciji nije moguće izbjeći. Ozljede i ožiljci nastali kao rezultat susreta s krupnim plijenom smatraju se časnima i pokazuju hrabru narav ove pasmine.
Već na prvi pogled promatrač će biti zadivljen mišićavom građom i elegantnom pojavom velikog gaskonjskog sentanžujskog goniča. To je ponosna pasmina koja se drži dostojanstveno. Pasmina najčešće ima prevladavajuće bijelu dlaku, koju impresivnom čine crne oznake koje prekrivaju bočne strane glave i ušiju, zatim obrazi blijedog paleža, oznake paleža unutar uški i u obliku točaka iznad očiju.