VI. FCI skupina
Veliki oštrodlaki vendejski baset

grand-basset-griffon-vendeen
Hrvatsko ime: Veliki oštrodlaki vendejski baset
Službeno ime (FCI): Grand Basset Griffon Vendeen
Originalno ime: Grand Basset griffon vendéen
Nadimak: Basset Griffon Vendéen

FCI No: 33
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 39cm - 45cm
Težina: 18-20 kg

 

Baset je latinska riječ koja znači nizak. Veliki oštrodlaki vendejski baset-za pasminu srednje veličine to je ime prilično zvučno. Veliki, zbog toga što je veći od ostalih baseta; baset, jer je nisko iznad zemlje i tijelo mu je više od 50% visine; oštrodlaki (grifin) zbog svoje žičaste dlake i vendejski zbog Vende, pokrajine u Francuskoj iz koje pas potječe.
Stoljećima ranije kada je lov bio strast u francuskoj, nastala je ova pasmina. Lov se nazivao "kraljevskim sportom". Plemstvo na leđima konja korsitilo je brze velike goniče u lovu na jelene, veprove i drugu krupnu divljač. Siromašni lovci sitne divljači kao što su zečevi i kunići obično su pješačili. Iz tog razloga, bio im je potreban sporiji gonič kojeg bi lako mogli slijediti. Najbolji način da se to postigne je uzgojiti kratkonogu pasminu, tako da joj se ograniči brzina. Nakon nekoliko križanja različitih pasmina, nastali su preci velikog oštrodlakog vendejskog goniča-psi koji su bili nisko nad zemljom, grube dlake i izvrsni lovci.
Baseti su obično visoki između 30 i 38 cm, pa je visina velikog baseta od 43 cm za njih prilična. Osim navedene pasmine postoje još tri tipa oštrodlakih vendejskih pasa, a to su mali oštrodlaki vendejski baset visok oko 38 cm, zatim oštrodlaki vendejski gonič (briquet) visok 56 cm i veliki oštrodlaki vendejski gonič visok 66 centimetara.
Veliki oštrodlaki vendejski baset je prije svega uporan lovac; iako se pas razvio u izvrsnog kućnog pratitelja i dalje pokazuje urođene karakteristike lovca. Ova pasmina ima izvrstan njuh pomoću kojeg lovi i kad nanjuši bilo što pokretno, neće se vratiti vlasniku bez obzira koliko ga on dozivao. Vlasnik mora razumjeti njegov nasljedni instinkt za gonjenje i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječio psa da se izgubi ili ozlijedi u nesreći. Ovaj pas će kopati tunele i podrivati ograde kako bi mogao slijediti zanimljivi miris. Osiguravanje doma je nužno kada ste vlansik ove pasmine.
Budući da su psi životinje čopora, nužno im je pokazati tko je alfa mužjak. Ova pasmina nije za vlasnika mekog srca koji će popustiti pred njihovim zahtjevima. To su samostalni i jako pametni psi, pa će pokazati dominaciju ako im se dozvoli da se smatraju najvažnijima u čoporu. Čim pas dođe u kuću, važno je da mu bude jasno kako je na dnu čopora i ispod svih članova obitelji.