VI. FCI skupina
Vendejski oštrodlaki gonič

vendejski-ostrodlaki-gonic
Hrvatsko ime: Vendejski oštrodlaki gonič
Službeno ime (FCI): Small Gascon saintongeois
Originalno ime: Briquet griffon vendéen
Nadimak: Medium Vendéen Griffon

FCI No: 19
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 48cm - 61cm
Težina: 16-24 kg

Vendejski oštrodlaki gonič član je obitelji oštrodlakih goniča koji potječu iz francuske pokrajine La Vendee. Ostali pripadnici obitelji su veliki vendejski oštrodlaki gonič, veliki vendejski oštrodlaki baset i mali oštrodlaki vendejski baset. Vendejski oštrodlaki gonič je pas srednje veličine. Ima srednje veliku glavu, tijelo srednje veličine, srednje veliku njušku i noge srednje dužine, no njegova osobnost definitivno nije osrednja. Ovog psa jako cijene u njegovoj rodnoj zemlji zbog izvrsnih lovačkih sposobnosti, te je tim oštrodlakih goniča čak osvojio veliku nagradu Francuske za lov na jelena 1995. godine. Ovaj pas može istjerati bilo koji plijen na bilo kojem terenu. Ništa ne može odvratiti vendejskog oštrodlakog goniča kada slijedi miris. Pas koji slijedi svježi miris neće se ustručavati niti prelaska preko poplavljenog područja. Ako govorimo o hvatanju plijena, ova pasmina je potpuno usredotočena.
Vendejski oštrodlaki gonič se prvenstveno smatra radnom pasminom; njegova izvrsnost na polju lova ne može se dovesti u sumnju. Ipak, ovi psi posjeduju i neke druge talente. U vježbama spretnosti postižu izvrsne rezultate, a iznad svega predstavljaju vrijedan dodatak obitelji. Britanci su ovog psa prozvali "sretnom pasminom" budući da se radi o zaista sretnom goniču, koji je sklon pretjeranom mahanju repom i nikad neće propasti u pokušaju da zagrije srce bilo kojeg ljubitelja pasa. Ovo su prirodno prijateljski nastrojeni psi, uvijek spremni udovoljiti i prihvatiti pažnju i ljubav ljudskih članova svoje obitelji. To je vjerojatno razlog zbog kojeg se ova pasmina dobro slaže s djecom. Djeca su zaigrana, entuzijastična i aktivna, a oštrodlaki vendejski gonič posjeduje jednake kvalitete.
Ova pasmina je inteligentna. Budući da pas ima prirođenu potrebu da udovolji, neće ga biti problem odgojiti. Ipak, s odgojem bi trebalo započeti oko 12 tjedana starosti šteneta. Odgoj odraslog oštrodlakog vendejskog goniča mogao bi uzeti više vremena, s obzirom na to da je pas već potpuno razvio svoju nezavisnost; no jednom kada pas stekne povezanost s gospodarom, reagirati će dobro na trening.