VII. FCI skupina

Drentski ptičar

Drentsche-Partridge-Dog

Hrvatsko ime: Drentski ptičar
Službeno ime (FCI): Drentsche Partridge Dog
Originalno ime: Drentsche Patrijshond
Nadimak: Dutch Partridge Dog, Drent Drentsche Patrijshond, Drentse Partridge Dog, Drentse Patrijshond Dutch, Partridge Dog

FCI No: 224
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Nizozemska
Visina: 55cm - 63cm
Težina: 20kg – 25kg
Životni vijek: 12 - 13 godina
Štenci: prosječno 6

Pas iz Nizozemske koji jako sliči španijelu i seteru, koji ima bijelu dlaku sa smeđim ili narančastim oznakama i vrti repom u krug kako bi upozorio lovca kada otkrije plijen, je drentski ptičar!

Pasmina koja je poznata i pod imenom nizozemski jarebičar potječe iz Drentea, pokrajine u Nizozemskoj. Ova pasmina je izvrstan pointer i donosač. Od milja ga zovu drent, imenom koje dijeli s ljudima iz drentske pokrajine. Drentski ptičar je najcjenjeniji zbog svoje kvalitete vrijedne divljenja-lovu "pod puškom". Pas primarno lovi prepelice i jarebice. Pernate divljači više nema u izobilju u Nizozemskoj kao što je to nekoć bilo, no nizozemski je ptičar i dalje vrlo cijenjen od strane lovaca, jer se dobro prilagodio lovu na fazane, zečeve, kuniće i lisice.

Smatra se da je ova pasmina nastala nakon što je vatreno oružje ušlo u upotrebu u lovu. Ovo je idealan pas za nizozemskog lovca koji želi loviti u slobodno vrijeme bez previše napora. Obično pas detaljno pretražuje okolno područje u potrazi za plijenom bez previše udaljavanja od lovca, nikad ne odlazeći van dosega puške. Kad pronađe plijen, pas to dojavljuje lovcu vrteći repom. Pustit će plijen kada se lovac nađe na dosegu pucnja. Pas tada označava lokaciju i donosi pogođeni plijen. Ovo je svestrani pas za lov s puškom koji podjednako lovi na kopnu i u vodi.

Drentski ptičar je izvrstan pratitelj lovcu vikendom; pozoran stražar noću, trenutačno se preobražava u druga u igri kada su u blizini djeca.