VII. FCI skupina

Pikardijski španijel

pikardijski-spanijel

Hrvatsko ime: Pikardijski španijel
Službeno ime (FCI): Picardy Spaniel
Originalno ime: Epagneul picard
Nadimak: Epagneul picard, Picardy SPaniel, Spaniel picardo, Picardie-Spaniel

FCI No: 108
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 55cm - 60cm
Težina: 19,5 – 20,5 kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: prosječno 8

Pikardijski španijel je pasmina lovačkog psa koja potječe iz doline Somme u pokrajini Pikardiji u Francuskoj. Njegovo porijeklo, kao i porijeklo bilo koje druge stare pasmine, nije detaljno zabilježeno. Stručnjaci vjeruju kako ova pasmina potječe od drevnog francuskog španijela koji je poznatiji pod imenom Oyselov španijel.

Pikardijski španijel je robustan i energičan pas koji je poznat po svojim iznimnim lovnim sposobnostima. On je marljiv i metodičan lovac, koji će pretražiti bilo koji teren u potrazi za pernatim i krznenim plijenom u različitim vremenskim uvjetima. Ipak, njegova je specijalnost lov na patke i guske iz močvara.

Nepoznavatelj će često zamijeniti pikardijskog španijela za plavog pikardijskog španijela. Osim što je plavi pikardijski španijel blaže naravi, najočitija razlika je u boji dlake. Pikardijski španijel ima smeđu dlaku, dok plavi pikardijski španijel, kako mu i ime govori, ima plavo istočkanu dlaku. Osim boje, ove dvije pasmine imaju skoro isti standard.

Pikardijski je španijel starija pasmina; zapravo, plavi pikardijski španijel je nastao križanjem pikardijskog španijela i britanskih setera. Prirodno stvaranje pikardijskog španijela dogodilo se za vrijeme britanske karantine. Britanski lovci koji su iskorištavali francuska lovišta bogata plijenom bili su prisiljeni ostaviti svoje engleske pse u pokrajini Pikardiji, kada psima nije bilo dozvoljeno vratiti se na teritorij Britanije. Iz tog razloga, sparivanje među domaćim lovačkim psima i engleskim seterima bilo je neizbježno.

Pikardijski španijel je odvažan i uporan pas. Lovac ne bi mogao poželjeti prikladnijeg pratitelja u lovu. Ovaj je pas međutim prirodno ljubak, uvijek dobre volje i spreman ugoditi svome gospodaru. Zbog tih kvaliteta ovaj pas nije drag samo lovcima, već i ostalim članovima obitelji.