Pitanje:

Lijep pozdrav, Imam kujicu Američkog Stafforda, staru 19 mjeseci, prije dva i pol tjedna je okotila leglo od 12 štenaca. Odlučio sam da svakako želim zadržati jedno štene, muško. Da li mi je to dobar potez, pogotovo zato jer je štene muško i da li ću imati problema u doba tjeranja(mislim da znam odgovor na ovo pitanje), tj. da li će se majka i sin slagati? Moja kujica je isključivo s nama u kući, gdje bi i drugi pas bio. Posljednje što me zanima; da li je prekasno da je sada počinjem navikavati na kavez? Malo sam skeptičan prema kavezu, ali u godinu i pol dana koliko je s nama, nikada nije spavala nigdje dalje nego samo sa nama u krevetu, a pošto moja žena i ja namjeravamo uskoro i sami imati djete, to bi mogao biti veliki problem, pogotovo sa dva psa..

Unaprijed puno hvala na savjetu!

Odgovor:

Da li će se psi slagati ne treba procjenjivati na temelju njihovog srodstva. Karakteri su ti koji se slažu lakše ili teže a sredina je ta koja usklađuje ta dva karaktera na način da sve funkcionira u "čoporu".
Ako želite organizirati psima život tako da provode dio vremena u boxu odlično je priučavati ih sada kada to možete napraviti postepeno i bez pritiska. Dobra stvar je da ukoliko su psu zadovoljene potrebe lako se privikava i na totalno uvrnute nove situacije ili preokretanje stila života naglavce. Psi naprosto iskorištavaju situaciju i bave se raspoloživim.
Imam potrebu napomenuti još jedan detalj koji se nije nalazio u pitanju. Do 4. mjeseca starosti mlađeg psa svakako planirajte da uz zajedničke šetnje jedna dnevna šetnja bude posebno sa starijim i posebno sa mladim psom. To je bitno zato da stari pas ima priliku zadržati kvalitetu odnosa te da vas ima samo za sebe dio dana. Bitno je i za mladoga psa zato da sebi i njemu date šansu za stvaranjem kontakta i veza.

Neven Kovačević
Nesi