Pitanja i odgovori

Pitanje:

Vlasnica sam mješanca velikog šnaucera starog sedam mjeseci s kojim sve do nedavno nisam imala problema. Zbog posla se ne stignem baviti njime koliko bih trebala, znam da je to moja greška, pa je sam počeo tražiti zanimacije i to vrlo opasne. Naime, u našim šetnjama zna se zaletjeti na automobile, bicikliste, trkače, rolere, sve što se miče.

pas-se-zaletava-na-aute

Pas je velik i jak i sve teže mi ga je zadržati na uzici, a i strah me je da ne ozlijedi sebe i druge. Usprkos mojim povlačenjima i naredbama, on je sve gori. Molim Vas pomozite mi da ja i Fred ponovno uživamo u šetnjama i da nas se nitko ne boji.

Odgovor:

Normalan plijenski nagon
Ponašanje vašeg psa je normalno i prirodno, iako ni vama ni ljudima koje susrećete nije nimalo ugodno. Najčešći razlog takvom ponašanju je plijenski nagon kojeg imaju gotovo svi psi i koji je njihovo davno naslijeđe. Intenzitet tog nagona je različit u pojedinim pasminama i tipovima pasa, a najčešće se manifestira lovom na objekte u pokretu.

Prilikom ispoljavanja tog nagona pas doživljava veliko zadovoljstvo koje se može usporediti s malo drugih događaja u njegovom životu. U vašem slučaju je dobro što je pas mlad i što takva navika nije uzela maha. Isto tako je pozitivno vaše iskreno priznanje da se premalo bavite psom, ali vi ste očito odgovorni za svog psa koji sazrijeva i kojem ćete trebati posvetiti još više vremena, znanja i truda.

Usmjeravati pažnju bez kažnjavanja

Psa nikako ne bi trebalo kažnjavati zbog toga, već njegov nagon treba preusmjeriti na objekte koje mi odredimo te tako spriječiti neželjeno ponašanje, jednostavno postati zanimljiviji svome psu.

Najbolji način za to je da u što mirnijim uvjetima uvježbavate psa da usmjerava svoju pažnju prema vama. Pozovite ga imenom, a kada vas pogleda, najprije ga nagradite glasom, zatim i hranom. To ponavljajte kad pas sjedi uz vas, u hodu, u okretima, u svim pozicijama koje će vam trebati i u šetnjama. U početku je bolje psa nagrađivati samo hranom, a ne lopticama, jer će pas biti mirniji i sporiji u reakcijama. Vi ćete tako postupno stjecati veće povjerenje i sigurnost u njega kao i u samu sebe. Nakon svakodnevnog dosljednog i ustrajnog vježbanja u vaš rad možete uključiti i lopticu ili nešto slično što će u psu potaknuti isti nagon za plijenom. Moći ćete primijetiti da pas trenutačno postaje eksplozivniji i brži, ali nagradu koju je dobio morao je zaslužiti praćenjem svoga vodiča za razliku od dotadašnjih koje je sam pronalazio i koje želimo izbjeći.

Prilikom vježbanja pas može biti na dugom povodcu tako da imate mogućnost kontrole i da se vi osjećate sigurnijom u njega. Loptica koju je pas ulovio je njegov plijen i najlakše će vam je donijeti i pustiti ukoliko kod sebe imate još jednu s kojom ćete ga u početku namamiti k sebi. Najbolje bi bilo da je ta druga loptica na špagi, jer je upravo pokret taj koji je psu najzanimljiviji.

Budite brzi i veseli prilikom izvođenja vježbi i nikada ne nagrađujte psa njemu najvećom nagradom bez da je i zasluži. Vježbe bi trebalo prekidati kad je pas još uvijek u naponu snage i koncentracije, a predmete spremiti u džep. S vremenom ga počnite stavljati u sve zahtjevnije situacije s više podražaja, pazite da ne kasnite s nagradama.

Na ulici

Kad ste dobro uvježbali radnje u mirnijim uvjetima, vrijeme je za izlazak na ulicu. Najbolje je da inscenirate stvarne događaje tako da imate više vremena za reakciju. Možete nekoga zamoliti da se iz velike udaljenosti počne približavati vama na biciklu, rolama ili nečem sličnom.

Vaš pas, kojemu ste ustrajnim i dosljednim vježbanjem postali vrlo zanimljivi, možda čak niti neće pokušati loviti bicikl, ali vi morate biti brži u reakciji od njega. U početku ga ne izlažite direktnim i prebrzim podražajima, a svaki put kada vidite bicikl, auto, role, trkače, usmjerite ga na sebe kako ste to postizali u prijašnjim vježbama. Pas će rado i koncentrirano očekivati svoju sigurnu nagradu od vodiča, kao i njegovo odobravanje i interakciju.

Vježbajući na taj način osim što ćete riješiti vaš problem, postići ćete i to da vas pas doživljava kao zanimljivog i poštenog vođu koji ga nikada ne propušta nagraditi i usmjeriti. Eto, budite vođa svom psu, on to želi i više od vas.

Odgovorio:
Denis Prtenjača,
Klub za obuku pasa Rijeka

Izvor: Magazin.hr