Uzgajivači pasa
sarplaninac
Kao pasmina, Šarplaninac je imao dug put nastanka i razvoja. Kao i većina pastirskih pasa s Istoka ima isti genetski kod. Od svog nastanka imao je jednu jedinu namjenu, čuvanje stada od vuka i drugih zvijeri. Kao pasmina odlikuje se smirenošću, staloženosti, ali i oštrinom kada netko ugrožava bilo stado, bilo ljude ili objekte koje on čuva. Snažno tijelo i glava, robustan kostur, čvrsta muskulatura, te gusta oštra srednje duga dlaka čini Šarplaninaca jednim od najsnažnijih pasmina na svijetu.

Od priznanja 1939. god. počinje urbani uzgoj i izlaganje po izložbama diljem svijeta. Iako se Šarplaninca prepoznaje kao željezno-sivog, priznato je 9 boja od bijelog do tamno sivog, ali ne i crna. Prosječna visina je od 62 do 75 cm, ali postoje i viši, jer nema gornje granice. Prosječna težina u radnoj kondiciji ženke je 40-50 kg, a mužjaka 50-70 kg.

Odlikuje se svojim karakterom: prizna samo jednog vlasnika , a ostale smatra svojim prijateljima ili kako znaju reći svojim stadom koje čuva. Izrazito je umiljat s djecom i ukućanima, ali je nepovjerljiv prema strancima.

Danas još uvijek služi kao čuvar stada i različitih prostora, ali i kao izuzetan kućni ljubimac. Jer na njegov karakter, izgled i prodoran pogled malo koji ljubitelj pasa ostaje ravnodušan!

Od Grobnika
Šarplaninac
Nikolina Kovačević
++38551/296766
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.