Uzgajivači pasa

njemacki_ovcar2
Varijanta njemačkog ovčara duge dlake danas je prilično rasprostranjena radi dopadljivosti, dobre naravi, inteligencije i korištenja kao kućnog ljubimca. Mnoga današnja legla od korektnih roditelja s uzgojnom dozvolom mogu imati ponekog štenca duge dlake, iako se o tome nerado govori kod uzgajivača njemačkih ovčara . Štene već u prvim danima života ima drugačiju dlaku od ostalih štenaca, dlaka je mekša, manje nalježe uz tijelo i vrlo često je na predjelu vrata lagano valovita i nešto duža. Takvi štenci su obično robusnije građe te nešto veći.
U stvaranju njemačkog ovčara presudnu ulogu imali su ovčari iz Thüringena koji su bili okretni i brzi. Dlaka im je bila kratka i boje vuka. Nosili su uspravno uši. Međutim bili su u naravi agresivni i pomalo divlji. Radi povećanja visine, te dobivanja boljih proporcija tijela, a uz to i ublažavanje naravi s većom dozom poslušnosti, začetnik stvaranja njemačkog ovčara Stephaniz koristio je u križanju i druge ovčare iz pokrajine Württemberg. Tim ovčarima uz pozitivnu narav i bolje proporcije, uši su bile padajuće ili poluuzdignute, a dlaka je bila duga crna ili s crnim paležom. Tako iz tog doba potječe naslijeđe duge dlake kao i naziv „Altdeutsche Schäferhunde" (staronjemački ovčarski pas), iako je bila želja da se učvrsti naslijeđe kraće dlake. Kratka dlaka i njene karakteristike glede otpornosti na hladnoću, nepromočivost i lako održavanje uklapaju se uz namjenu njemačkog ovčara. Put ka naslijeđivanju nepoželjne duge dlake dao je ovčar Horand. Sivi ovčar iz Thüringena bio je križan s ženkama iz Württemberga. Iz te kombinacije nastaje Hektor von Schwaben začetnik modernog njemačkog ovčara.
Sa osnutkom S.V. (Schäferhund-Verein) postavljen je standard njemačkog ovčara koji definira i dlaku koja bi trebala biti relativno kratka.. Odlukom S.V. iz 1920. g. unosi se u standard dugčka dlaka kao zabranjena, ali se je pod određenim uvjetima tolerirala. U 1991. g. donosi se novi amandman gdje se u standardu duga dlaka smatra manom i psi duge dlake se isključuju iz uzgoja. Isto je prihvaćeno i od FCI i VDH (Verband für das Deutsche Hundewesen).
Kod normalnog plašta „Stockhaar" dlaka je 3-5 cm, kod „Langstockhaarigen" 5-10 cm, a za dugu dlaku „longhaairig" podrazumjeva se dlaka dužine više od 10 cm.
Karakteristično je da "Altdeutsche Langhaarige Schäferhunde " dugodlaki psi obično nose dobru narav, robusnost i visoku inteligenciju. Dlaka je duga i tvrda, nije uvijek ravna i slobodno nalježe uz tjelo. Dugodlaki psi imaju dužu dlaku na stražnjoj strani podlaktice prednjih nogu, ispod prsiju i dugu meku dlaku grupiranu iza ušiju te deblji rep. Takvi psi duge dlake su vrlo dopadljivi pa se često traže kao kućni ljubimci. Dužina dlake se kreće od osrednje pa sve do duge dlake i preko desetak centimetara. Dlaka se može nakon prvog linjanja ustaliti na nešto manjoj dužini te pas dobiva konačan izgled kao i konačnu dužinu dlake. Dugu dlaku je teže održavati jer lakše zadržava prljavštinu. Potrebno je redovito isčešljavanje kako se ne bi stvarali čvorovi.
Godine 1984. osnovan je klub pod imenom "LSVD e.V." (Langstockhaarschäferhundeverein Deutschland e.V.). Propisana su stroga pravila uzgoja dugodlakog njemačkog ovčara s nadom da bude priznat od VDH, SV i FCI. U godini 1989 osnovan je drugi Long Klub ASVD (Altdeutscher Schäferhundeverband Deutschland) i nekoliko godina kasnije LSGS u Švicarskoj.
Godine 1990. izdana je knjiga pod nazivom "Ratgeber Langhaar-Schäferhund" od Horsta Hegewald-Kawicha. Navodi se vrlo važna činjenica, da se dugodlaki ovčari mogu također koristiti na sportskim natjecanjima kao što su poslušnost, trag, obrana i napad te agility.
U prošlosti, u samom početku razvoja pasmine davala se prednost njemačkom ovčaru kratke dlake. Većina prezentiranih pasa na izložbama dvadesetih godina prošlog stoljeća su bili psi kratke dlake. Same izložbe imale su presudan značaj na usmjeravanje ka manje masivnom i lakšem psu. Sedamdesetih godina prednost dobiva pas s poludugom gustom dlakom i lijepog estetskog izgleda. Takvi primjerci su heterozigoti, imaju karakter pasa kratke dlake koji interferira samo parcijalno nad recesivnim duge dlake. Rezultat je srednje duga gušća dlaka veće dužine na vratu, stražnjoj strani nogu i repu. Takva tražena estetika ima za poslijedicu da se u leglu nađu i pojedini štenci duge dlake koji su nepodobni za daljnji uzgoj.
U Sloveniji KD Poetovio Ptuj organiziralo je Specijalnu izložbu njemačkih ovčra 2006. na stadionu Železničar u Mariboru, a posebnost izložbe bio je razred dugodlakih njemačkih ovčara s rodovnicom, a sudio je hrvatski sudac.

Kras Gotnik
Veli Brgud 5a, 51213 Jurdani
mob1: 098/327 137
mob2: 091/514 22 04
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.krasgotnik.com