Uzgajivači pasa
engleski_springer_spanijel3
Zemlja porijekla: Velika Britanija

FCI klasifikacija: Grupa 8, sekcija 2

Opći izgled: atraktivan, živahan, snažan, kompaktan i dobro balansiran pas simetrične građe. Od svih britanskih španijela ova pasmina ima najduže noge i najbolje je građena za trčanje.

Narav: nježan i osjećajan, uvijek u pokretu, hrabar i odvažan, odan, neizmjerno voli svog vlasnika. Inteligentan i uvijek spreman za rad ili igru. Prijateljski i veselo raspoložen, poslušan. Narav ove pasmine je od izuzetne važnosti. Agresivnost i plahost je krajnje nepoželjna.

Glava: veličinom mora odgovarati veličini psa. Kvadratična gubica, dobro razvijena, stop jasno naglašen. Ovaj pas je i aporter snažnih čeljusti. Udaljenost od vrha nosa do stopa jednaka je udaljenosti od stopa do potiljne kosti. Gubični dio glave približno je jednako širok kao i lubanjski. Lubanjski dio glave je lagano zaobljen sa svih strana. Obrazi ne smiju biti naglašeni, već ravni. Nos - dobro pigmentiran, nosnice dobro razvijene. Oči su srednje velike, bademastog oblika. Boja oka bi trebala kod smeđih pasa biti boje lješnjaka, a kod crnih crna - svijetle oči su nepoželjne. Kapci dobro zategnuti. Izraz je inteligentan, nježan, pažljiv ali ne i molećiv. Zubalo je škarasto i potpuno.Uši su zaobljene, nisko nasađene, ( standard kaže u visini oka ). Uho doseže do nosa, bogato odlakano. Tipična mana je kratko i mesnato uho, isto kao i uho široko u gornjem dijelu, visoko nasađeno ili nošeno.

Vrat je dugačak, mišićav, suh bez suvišne kože, u blagom luku prema glavi i skladno nasađen u zakošena ramena.

Prednji dio: dobro položena plećka ( koso položena i čvrsto povezana) , laktovi priljubljeni uz tijelo, noge snažnih kostiju, ravne. Došapje kratko i čvrsto. Gledano odnaprijed prednje noge su usporedne.

Trup: snažan, kompaktan, prsni koš dobro razvijen.

Tijelo ovog psa mora ostavljati dojam snažnog, dobro povezanog psa, dubokog prsnog koša, čvrstih i ravnih leđa.

Slabinski dio leđa kratak, širok i snažan, blago povijen.

Sapi: lagano padajuće ali nikad strme.

Zadnji dio: širok, vrlo mišićav i dobro zaobljen. Kosti nogu snažne, naglašenih kuteva, nisko postavljene pete što psu omogućuje veliku slobodu pokreta. Gledano otraga zadnje noge su paralelne.

Šape: čvrste, kompaktne, dobro zaobljene; snažni, puni jastučići.

Rep: usađen, nešto ispod linije leđa, uvijek u pokretu, nošen vodoravno ( visko nošenje iznad leđne linije je greška). Treba ga ocijenjivati kao da onog dijela koji je trebao biti kupiran nema.

Kretanje: osebujno, puno snage, izdašnog iskoraka, dobro pokriva teren. Prednje noge se kreću iz plećke ravno naprijed, šape se pružaju daleko s lakoćom, bez sputanosti. Skočni zglobovi se dobro pokreću ispod tijela prateći liniju prednjih nogu.

Dlaka: svilenkasta, ravna ili malo valovita nikad oštra i kovrčava, s dovoljno poddlake, vunasta dlaka je mana. Bogate zastavice na ušima, prsima i donjoj liniji tijela, prednjim nogama, na stražnjim nogama zastavice do skočnog zgloba. Dlaku za ocjenjivanje treba urediti.

Boja: crno-bijela ili smeđe-bijela, te obje s paležom (tenom).

Mužjaci trebaju imati 2 očigledno normalna testisa spuštena u skrotum.

Aproksimativna visina: 51 cm . Dakle riječ je o aproksimativnoj visini, a ne o strogo zadanim granicama, prednost uvijek treba dati općem dojmu i skladu nego strogim kalupima, vrijeme krojača u ringu je prošlo.

„CRO No1"
Engleski špringer Španijel
Vl. Marina i Boris Tremski
098/715-480 , 098/347-776
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://free-sk.htnet.hr/Cro_No1/