Uzgajivači pasa
njemacki_ovcar
Osnovni koncept vježbanja je funkcionalna ljepota, a tu ljepotu treba pratiti morfološka karakteristika promatranog psa koja bi trebala biti što bliža zacrtanom standardu za njemačkog ovčara, po načinu kretanja kasača kojemu su preci tadašnji ovčari nizinskih predjela Njemačke.
Ne treba zanemariti želju i cilj uzgajivača njemačkih ovčara, da uz sve karakteristike koje krase njemačkog ovčara žele postići skladan izgled ali ujedno i dobiti sposobnog atletski razvijenog sportskog psa.
Ring vježbe trebale bi pripremiti psa da se što bolje razvije i prezentira, kako bi najbolje prezentirao svoje morfološke osobine. Pas i sa pojedinim manjim nedostacima može zauzeti visoki plasman ukoliko se izvrše dobre pripreme i uspiju se zamaskirati pojedini nedostaci.
Sudac promatra psa u stavu i u kretanju. Kretanje njemačkog ovčara promatra se u normalnom hodu, kad se pas kreće polako normalnim hodom u passgangu i brzom trku- kasu, što je karakteristično za pse kasače.

Pravilne proporcije skeleta i dobar odnos mišića daje skladan i harmoničan pokret, a ponekad i zadivljujuće elegantan i izdašan. Sigurno je da dobre rezultate oblika treba postići ispravnom selekcijom i učvršćenjem nasljednih osobina.
Uz liniju tijela potrebno da se pas kreće snažno s dobrom dužinom koraka, slobodnim iskorakom i jakim potiskom te visoko nosećom glavom sukladno položaju leđne linije koja lagano pada prema nazad.

Snagu, brzinu, eleganciju, sklad hoda i gibanje tijela moguće je postići treningom ali uz uvjet da je njemački ovčar dobre anatomske građe. Istrenirani pas ima više kapaciteta, plastičnosti i usklađenost kretnje te određenufleksibilnost i snagu u kretanju.

Početni trening
Sam trening kondicije njemačkog ovčara počinje u trenutku kad je pas prohodao.Što je više u kretnji u malađem dobu, proporcionalno razvoju i mogućnosti, to će više razviti svoju cirkulaciju i moć apsorpcije te transport kisika i pravilno se razvijati . U prvim danima je to samoinicjativna podsvjesna potreba za kretanjem i istraživanjem okoline, a trajanje kretanja ovisi o starosnoj dobi, motiviranosti psa te samoj naravi psa.
Opće je pravilo da bi šetnje, uz vlasnika psa, trebale biti toliko duge u minutama koliko ima pas tjedana starosti. Opterećenja u ranoj dobi mogu prouzročiti probleme u zglobovima i potencirati razvoj displazije.
Rezultati vježbi kondicije se brže pokazuju na mlađim psima. Motivacija za hod ovisi o vlasniku, a povećava se ukoliko imamo još jednog psa iste dobi. Rast tijela u najranijoj dobi poželjno je da se razvija kroz igru bez suvišnog opterećenja i sukladno volji psa s obaveznim dnevnim odmorima.
Uobičajna dob za ranu planiranu kondicionu obuku je razdoblje od 6-12 mjeseci s dužinom hoda od 2 do 4 km, ovisno o fizičkoj spremnosti. Brzina hodanja za njemačkog ovčara bi trebala biti od 4 do 5 km /h u prvom tjednu vježbanja.
Udaljenost hodanja se postepeno povećava na 3 do 8 km s brzinom od 6,5 do 8 km/h. Povećanje se postiže kontinuirano kroz tjedne treninge u kontinuitetu kroz 6 tjedana ukoliko je pas započeo trening bez prethodnih vježbi i kondicije. Uz hodanje treba dozvoliti i samostalni svojevoljni galop psa kako bi uz planirane vježbe kasa mogao paralelno razviti i potrebnu muskulatoru i za takvu vrstu gibanja. Motivacija je bacanje loptice ili štapa. Najbolji prostor za takav oblik galopa je prostor velikih livada ili duge pješćane plaže uz more.

KRAS GOTNIK
Veli Brgud 5a, 51213 Jurdani
Dorijan i Marijan Gombač
GSM1: 098/327-137
GSM2: 091/514-2204
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.krasgotnik.com