Veterinar

Nije potrebno odmah dignuti uzbunu ako je pas preskočio jedan obrok. Treba uvesti potpuni post od 24 sata i nakon toga psu ponovno ponuditi hranu. Ukoliko i tada odbije obrok, posjet veterinaru će biti neophodan

apetit2

Apetit je najbolje mjerilo zdravlja naših kućnih ljubimaca. Rijetka su patološka stanja koja prati povećan apetit, dok nedostatak apetita prati svako ozbiljnije oboljenje. To je ujedno i jedan od najčešćih razloga za posjet veterinaru. Psi su, u pravilu, proždrljiviji od mačaka, pa ćemo kod njih lakše opaziti smanjen apetit, dok kod maca koje su vrlo izbirljive kada je hrana u pitanju, prvo moramo pogoditi koju hranu voli da bismo ustanovili da nemaju apetita. Dakako da postoje i izbirljivi psi, koji unatoč svom trudu vlasnika jedu tek toliko "da prežive". Jedan od glavnih uzroka ovakvom selektivnom apetitu jest pogrešan način prehrane kućnog ljubimca. Najčešća greška kod prehrane pasa jest da mu se hrana pušta da ju stalno ima na raspolaganju (što je za mace u redu). Psi koji imaju stalno na raspolaganju dovoljno hrane, nikada ne pojedu cijeli obrok već pomalo jedu tu i tamo tijekom dana. Nezgodno je što nikada ne znamo je li pojeo dovoljno, a i češće dolazi do probavnih problema, jer crijeva nikada nisu prazna. Kod nekih pasa ovakav način prehrane može funkcionirati sasvim dobro, no, ukoliko je pas mršav, ima probleme sa stolicom i prečesto ste kod veterinara, svakako savjetujemo hranjenje na obroke.

Prvi razgovor kod veterinara, kada dovedete životinju koja ne jede, jest razgovor o prehrambenim navikama vašeg ljubimca. Ponekad je promjena načina prehrane sasvim dovoljna da se postignu rezultati. Ukoliko se radi o evidentno bolesnoj životinji, kreće se s kliničkim pregledom kako bi se ustanovilo primarno oboljenje koje je dovelo do nedostatka apetita. To može biti povišena tjelesna temperatura, bolest probavnog sustava (obično praćena proljevom i/ili povraćanjem) te cijeli niz oboljenja kojima je smanjeni apetit prvi simptom. Nije potrebno odmah dignuti uzbunu ako je pas preskočio jedan obrok. Treba uvesti potpuni post od 24 sata i nakon toga psu ponovno ponuditi hranu. Ukoliko i tada odbije obrok, posjet veterinaru će biti neophodan. Ovakav post je vrlo efektan, a mnogo teže padne vlasnicima nego njihovim ljubimcima. I pas i mačka su mesožderi te je njihovom probavnom sustavu povremeni post vrlo korisna stvar.

Nedostatak apetita kod mačaka treba nas uvijek alarmirati. One, za razliku od pasa, ne smiju dugo postiti jer to može dovesti do cijelog niza ozbiljnih zdravstvenih problema. Ukoliko ne povraćaju, kod mačaka ćemo često savjetovati asistirano hranjenje, što kod pasa nije slučaj. Koji put je macu, posebno nakon neke bolesti ili operativnog zahvata, potrebno malo "pogurati" kako bi počela sama jesti. U tu svrhu obično savjetujemo komercijalnu hranu za oporavak koju maci mi stavljamo u usta dok ne pokaže volju da je uzme sama.

Smanjenje apetita ponekad nastupa i kod sasvim zdravih životinja, primjerice, u ljetnim mjesecima kada nastupe vrućine ili zbog psiholoških uzroka, kada npr. ostavite psa na čuvanju. Ukoliko smanjen apetit potraje više dana, to je svakako razlog za posjet veterinaru, koji će ustanoviti je li pas (maca) bolestan ili se jednostavno zaželio goveđe šnicle.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com