Veterinar

demodikoza
Demodikoza je kožna bolest pasa , koju uzrokuje grinja Demodex canis , normalno prisutna u koži pasa, odnosno u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama svih domaćih životinja. Do pojave bolesti dolazi kada se uzročnik prekomjerno namnoži te uzrokuje lezije na koži.
Uzročnik se prenosi direktnim kontaktom sa kuje na štenad u prvim danima života. Demodikoza nije zarazna bolest, dakle ona se ne prenosi sa psa na psa niti sa psa na čovjeka. Do izbijanja bolesti kod mladih pasa dolazi do oslabljenog celularnog imuniteta, dok je kod odraslih jedinki najčešći uzrok oslabljen imunološki sustav usljed stresa, primarne bolesti, nekih metaboličkih poremećaja, terapije glukokortikoidima ili citostaticima te loše prehrane. Zamijećena je pasminska predispozicija za nastanak bolesti (zapadno-škotski bijeli terijer, šar-pei,dobermani, kratkodlaki ptičari).
Bolest se pojavljuje u lokaliziranom i generaliziranom obliku. Lokalna simptomatologija je najčešća na glavi i prednjim nogama u vidu manjih, crvenih, ljuskavih promjena na koži. Često bolest prolazi spontano kroz nekoliko tjedana. U suprotno životinji se daje specifična terapija.Kod generaliziranog oblika bolesti zahvaćena su velika područja na tijelu, a nerijetko dolazi i do sekundarne bakterijske infekcije. Liječenje je dugotrajno ,ali se psi u pravilu u potpunosti oporave.Kvalitetna prehrana pasa hranom renomiranih proizvođača potporna je terapija, ali i preventiva pojave demodikoze naročito kod predisponiranih životinja.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Papova 2 (Knežija)
www.petshop-petplanet.hr