Veterinar
iscasenje-patele
Nekada su skoro svi pacijenti kod kojih je dijagnosticirano iščašenje patele bili psi lakši od 15 kilograma, no posljednjih godina ovo je oboljenje sve češće kod velikih pasa

Problemi s patelom čest su uzrok šepanja kod malenih i kod velikih pasa. Kod trauma koljena može doći do frakture patele, ali daleko najčešća patologija je medijalna patelarna luksacija. To znači da patela "isklizne" sa svog mjesta prema unutarnjoj strani koljena.
Osim medijalne, viđamo i lateralnu luksaciju patele (sklizne na vanjsku stranu koljena).

Nekada su skoro svi pacijenti kod kojih je dijagnosticirano iščašenje patele bili psi lakši od 15 kilograma, no, posljednjih godina ovo je oboljenje sve češće kod velikih pasa. Luksaciju patele viđamo i kod mačaka.
Medijalna luksacija češća je kod malenih pasa, a lateralna kod velikih, no iznimke su moguće za oba oboljenja. Medijalna luksacija patele javlja se kao urođeni problem ili problem koji se javlja u razvoju psa, pa se dijagnoza obično postavlja kada je pas star 6 - 7 mjeseci.

Pretpostavlja se da je oboljenje nasljedno i, iako do sada to nije dokazano, savjetuje se da se psi s luksacijom patele ne koriste za uzgoj. Nešto češće obolijevaju ženke, a u 25% slučajeva problem je prisutan na oba koljena. Zbog čega dolazi do urođene luksacije patele nije sasvim razjašnjeno, no pretpostavlja se da je to zbog određenih abnormalnosti drugih kostiju kao i ligamenata koje čine zglob koljena, odnosno zbog predugačkog ligamenta koji patelu "drži" na njenom mjestu, odnosno, kod velikih pasa, zbog "previsoke" patelarne kosti.

Vlasnici prvo primijete promjene u stavu kod bolesnog psa. Obično se javlja prolazna bol i prolazno šepanje. Vlasnici neobičan hod svojih ljubimaca uspoređuju s poskakivanjem kod zeca. Pas preskače stepenice tako da bolesnu nožicu digne u zrak ili to isto radi u trku - nekoliko normalnih koraka, a zatim nekoliko skokova. Kod urođene luksacije patele šepanje ne nastaje akutno već postepeno tijekom godina.

Kod postavljanja dijagnoze vlasnicima objasnimo o kakvom se problemu radi i na što moraju obraćati pažnju. Dakle, radi se o kroničnom problemu za koji nije tipična jaka bol i akutno šepanje. Kada kod psa za kojeg znamo da ima luksaciju patele dođe do akutne boli i šepanja moramo obratiti pažnju na druge moguće uzroke takvih simptoma kao što je povreda križnih ligamenata koljena.

Ozbiljnost i učestalost šepanja kod ovog oboljenja ovisit će o stupnju luksacije koju dijelimo u 4 različita stupnja. O tome ovisi i odabir kirurške metode kojom se rješava ovaj problem.

1. stupanj: Zglob koljena je sasvim normalan, a do luksacije patele doći će samo kada je zglob u ekstenziji i pritisnemo patelu prstom. Vrlo često nema nikakvih kliničkih znakova bolesti. U ovom stupnju bolesti ne preporučuje se kirurški zahvat.
2. stupanj: Patela obično leži na svojem mjestu, ali u fleksiji zgloba dolazi do njene luksacije i ona ostaje iščašena dok ju pritiskom ruke ili stavljanjem zgloba u ekstenziju ne vratimo natrag na mjesto. Bolesni psi povremeno šepaju, poskakuju, držeći bolesnu nogu u zraku. Ponekad se sama patela vrati natrag prilikom istegnuća noge i šepanje prestaje. U ovom stupnju već dolazi do degenerativnih promjena na strukturama koljena . Ako je šepanje često, preporučujemo operativni zahvat
3. stupanj: Patela je iščašena većinu vremena, ali se može vratiti na mjesto postavljanjem noge u ekstenziju.
4. stupanj: Patela je stalno iščašena i ne može se vratiti natrag na mjesto. Ovo je rijedak slučaj, ali ako je tako jaka luksacija prisutna kod mladog psa, treba je kirurški sanirati što prije kako ne bi došlo do daljnjih oštećenja zgloba.

Lateralnu luksaciju patele viđamo uglavnom kod velikih, ali ponekad i kod malenih pasa i to obično u starijoj životnoj dobi, dok kod velikih ovaj problem srećemo već u adolescenciji. Često je prate problemi s kukovima i križnim ligamentima koljena.

Traumatska luksacija može biti i medijalna i lateralna i često je praćena povredama drugih struktura koljena. Kod mačaka je luksacija patele rijetka, a češća je medijalna. Odlični su rezultati liječenja konzervativnom terapijom.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com