Veterinar
necijepljeno-steneCijepljenja treba obaviti onako kako vam savjetuje vaš veterinar te se strogo držati pravila o izolaciji tijekom perioda vakcinacije. Dok se ne obave sva preventivna cijepljenja, štene mora biti u svojevrsnoj izolaciji odnosno ne smije biti u kontaktu s drugim psima kako bismo bili sigurni da neće doći u kontakt s virusima i kako bi ostalo zdravo dok ga ne zaštitimo cjepivima.

Izolacija je potrebna zato da budemo sigurni da štene koje cijepimo nije u inkubaciji. Inkubacija je period od kada je primjerice bilo u kontaktu s virusom pa do onog trenutka dok se razvije simptomatologija zarazne bolesti. Inkubacija je različito duga kod različitih oboljenja, a kod virusnih bolesti protiv kojih cijepimo štenad ona iznosi od 2 do 15 dana. Štene izgleda sasvim zdravo, a cijepljenjem u inkubaciji možemo pogoršati tok bolesti. Zbog toga je izolacija vrlo važna i ne treba vam padati teško jer vas ionako čeka više od 10 godina šetnji s vašim prijateljem.

Malo je nezgodno što se period izolacije preklapa s periodom u kojem bi štene trebalo socijalizirati, pa to posebno teško pada novopečenim vlasnicima pasa koji ne mogu dočekati prva zajednička druženja s drugim vlasnicima pasa.

Za one koji imaju vlastitu okućnicu to i nije veliki problem jer štene mogu odmah učiti da nuždu obavlja vani. Ukoliko stanujete u zgradi problem je malo veći. Štene ne smije van pa ste prisiljeni za početak priviknuti ga da nuždu obavlja na balkonu, u pijesak ili na novine na određeno mjesto u stanu. Posebno je opasno voditi necijepljeno štene na male zelene površine oko zgrada jer tuda prođe veliki broj pasa tijekom dana pa je mogućnost zaraze velika.

Odete li automobilom na udaljenije mjesto, možete pustiti psića da slobodno trči po travi. Idealno društvo za maleno štene je drugo štene približno iste veličine i životne dobi. Takva druženja su vrlo dobra i nisu opasna ako su svi uključeni štenci zdravi i ako ih vlasnici ne vode na mjesta gdje je mogućnost zaraze velika.

Društvo danas nije problem naći zahvaljujući internetu, a uvijek se možete posavjetovati s lokalnim kinološkim organizacijama jer neke od njih redovito organiziraju školice i druženja. I na kraju - nikako ne zaboravite: cijepiti možemo samo zdrave psiće uredno čišćene od vanjskih i unutarnjih parazita.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin