Veterinar
kasalj
Vlasnici pasa nerijetko zamjene kašalj za povraćanje, jer kod suhog, nadražajnog kašlja može doći do izbacivanja želučanog sadržaja

Kašalj je čest simptom bolesti s kojima se srećemo kod pasa, ali još češće kod mačaka, kao i kod sasvim malenih mačića.

Vlasnici pasa nerijetko zamjene kašalj za povraćanje, jer kod suhog, nadražajnog kašlja može doći do izbacivanja želučanog sadržaja. Tako se može dogoditi da pristupimo psu kao pacijentu kod kojeg je osnovni simptom povraćanje, te nas takav podatak može zavesti na potpuno krivi put pri postavljanju dijagnoze.

Zbog toga je vrlo važno da dobijemo točne anamnestičke podatke. Ponekad je potrebno imitirati zvukove kašljanja i povraćanja kako bi vlasnicima olakšali opisivanje simptoma, što za laika nije nimalo jednostavan posao. Djeluje komično, ali smatram da je vlasnicima tako značajno lakše procijeniti koji zvuk više sliči simptomima njihovog ljubimca. U današnje vrijeme, vlasnicima ponekad pokazujemo i filmiće na internetu, kako bi pronašli simptome što sličnije onima koje nam opisuju.

Kašalj, posebno suh kašalj, vrlo je neugodan za macu i psa, a isto tako i za vlasnika. Uzroci kašlja mogu biti vrlo različiti. Dijelimo ih u nekoliko osnovnih kategorija: upalne bolesti, neoplazije, kardiovaskularne bolesti, alergije, traume i parazitarna oboljenja.

Pregledom bolesne životinje ustanovit ćemo jesu li prisutni još neki simptomi osim kašlja, kao što su izostanak apetita, povišena tjelesna temperatura, iscjedak iz očiju i slično. Osnovni dio pregleda pacijenta koji kašlje jest slušanje pluća i srca stetoskopom, kao i područja bronha i dušnika. U nekim slučajevima potrebna je daljnja obrada koja uključuje RTG pluća te laboratorijske nalaze krvi. Dob pacijenta usmjerava nas u samom začetku pregleda jer je mnogo vjerojatnije da ćemo se s malignim oboljenjem ili kardiovaskularnom patologijom sresti kod pacijenata koji su u trećoj životnoj dobi.

Kod mladih pasa i posebno kod mačaka uglavnom se srećemo s infektivnim i parazitarnim oboljenjima. Jedan od važnih podataka koji će veterinar zatražiti od vas jest kašlju li pas ili maca u mirovanju ili samo kada se uzbude, pa nije loše da obratite pažnju na to kako biste mogli dati što više informacija. Isto tako, od vas će se tražiti informacije o kontaktu vašeg ljubimca s drugim životinjama, te o eventualnim simptomima koje imaju druge životinje u vašem domaćinstvu.

U svakom slučaju, kašalj koji traje duže od 24 sata dobar je razlog za posjet veterinaru.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com