Veterinar

kriptohizam
Kriptorhizam je pojava kada psima u mošnjama nedostaju jedan ili oba testisa. Normalno se testisi spuštaju u mošnje nakon poroda, a u starosti od 6-8 tjedana mogu se u potpunosti opipati u mošnjama. Ukoliko u trbušnoj šupljini zaostane jedan testis govorimo o jednostranom kriptorhizmu, a ukoliko zaostaju oba , o obostranom kriptorhizmu.
Prilikom spuštanja iz trbušne šupljine testisi mogu naići na nekoliko prepreka, najčešče je to preuski preponski kanal, a znatno rjeđe preveliki testisi ili prekratko sjemeno uže. Uzroci kriptorhizma su, uglavnom nasljedni ,te se jedinke opterećene tom manom moraju izvojiti iz uzgoja. Mužjaci sa obostranim kriptorhizmom se nesposobni za rasplod jer povišena tjelesna temperatura u trbušnoj šupljini negativno utječe na spermiogenezu. Jednostrani kriptorhidi su sposobni za rasplod, ali se zbog nasljedne osnove moraju isključiti izi uzgoja.
S obzirom da su kriptorhidni testisi skloni tumuroznim promjenama preporuča se kastracija. Međutim, poželjno je pričekati do godine dana starosti, jer ukoliko je kriptorhizam preskrotalni (testis zaostao visoko u mošnji) u vrijeme spolnog sazrijevanja, pod utjecajem muških spolnih hormona, testisi će se najvjerojatnije spontano spustiti u mošnju.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Zagreb
www.petshop-petplanet.hr