Veterinar
muzjak-ili-zenka
Razlike između mužjaka i ženki odnose se i na njihov izgled, međutim, kod odabira psa veću ulogu igraju razlike u njihovu ponašanju. Mužjaci imaju izraženije nagone za dominacijom, za čuvanjem svoga teritorija, a možemo reći da se, za razliku od ženki, češće "prave važni".

Mužjak će se pomokriti na praktički svaki uspravni predmet pokraj kojega prođete: drvo, automobilsku gumu, stup, zidić - posve mu je svejedno. To ne radi zato što mu se toliko mokri pa mora isprazniti mokraćni mjehur, već zato da bi označio svoj teritorij. Takav znak vrlo je čitljiv svakom drugom psu koji prođe istim putem. Ženke ponekad rade sličnu stvar, posebno u vrijeme tjeranja, a cilj je navesti mužjake na pravi put do nje.
U šetnji takvo mokrenje i nije neki problem, no, ponekad ćete se iznenaditi kad u stanu pomičete namještaj pa ustanovite da vaš mužjak uredno označava i vaš stan. Sobu po sobu, naslonjač po naslonjač... Takvo ponašanje kod kujica je rijetkost.

Drugi problem s kojim se često susreću novi vlasnici mužjaka jest želja za dominacijom. Štene uđe u pubertet, više nije beba, no nije ni odrastao mužjak i jednostavno poželi biti vođa čopora. A njegov čopor sada ste vi. Neki štenci pokazuju želju za dominacijom već u dobi od 3 mjeseca pa u određenom trenutku počnu režati na vlasnika kad mu, primjerice, pokuša uzeti igračku iz usta. Vlasnici sami vrlo brzo shvate da se takvo režanje razlikuje od onoga prigodom igre. Štene pokušava nametnuti svoju volju i svoja pravila, a vi mu morate dati do znanja tko je "gazda u kući". Postane li pas gazda, to ne može dobro završiti. Upravo zbog toga, neiskusnim ljudima uvijek preporučujem ženke.

Borbe između dviju ženki osjetno su rjeđe od onih među mužjacima, pa je šetnja s ljubimcem utoliko jednostavnija. Nerijetko vlasnici mužjaka moraju promatrati okolinu poput kobaca, jer ako se približava drugi mužjak, svojega moraju odmah staviti na uzicu. Sa ženkama uglavnom tih problema nema, pa nema ni potrebe da učite razlikovati spol psa na udaljenosti od sto metara niti da dovikujete pridošlici: "Je l' mužjak ili ženka?". Kujice su u pravilu mirnije i umiljatije od mužjaka te mnogo podatnije za odgajanje. Što se tiče tjeranja, tjeraju se po 3 tjedna 2 puta godišnje pa to i nije tako strašan problem. Danas na tržištu postoji cijeli niz kozmetičkih sredstava koja ublažavaju miris kuje u vrijeme tjeranja kao i posebno prilagođene gaćice koje sprečavaju onečišćenje stana. Ne vjerujte pričama kako je to strašno i neka vam tjeranje ne bude razlog da se odlučite za mužjaka. Spolni nagon kod mužjaka probudit će se svaki put kad se tjera bilo koja kujica u susjedstvu, a to će biti mnogo češće nego dva puta na godinu. Nadobudni mladi mužjaci koji osjete miris kujice u stanju su danima ležati ispred vrata stana i vrebati svaku prigodu da šmugnu vođeni ljubavnim zovom, a uz to će i neumorno cviliti...

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com