pododermatitis
Pododermatitis pasa podrazumijeva upalne procese na šapicama koji mogu biti lokalizirani na mekušima, u interdigitalnom području (između prstiju) ili na korijenu nokta .
Etiologija pododermatitisa je široka od infekcije,alergije, mehaničkog inzulta (strano tijelo, klas) , autoimune bolesti (lupus), hormonalne poremetnje (hipotireoidizam), tumora do psihogenih faktora.
Znatno češće se pojavljuje na prednjim nego na stražnjim šapicama. Zahvaćeno područje je otečeno, bolno, temperirano, crveno. Pas stalno liže šapicu što dodatno pogoršava stanje. U interdigitalnom prostoru se mogu pojaviti tzv.interdigitalne ciste koje mogu dovesti do otežanog hodanja i šepanja. Pododermatitis je kronično ,često recidivirajuće oboljenje kojem se terapijski mora pristupiti vrlo sistematski s obzirom na moguće uzročnike bolesti. Antibiotska terapija je često neophodna zbog primarnih ali i sekundarnih infekcija. Potrebno je i lokalno tretirati područje. Ukoliko se odlučite za drugačiji pristup liječenju ovog kompleksnog oboljenja, iz odličnih vlastitih iskustava preporučam primjenu SilverPET pripravaka oralno i lokalno. Kod sumnje na alergijsku etiologiju bolesti potrebno je psa hraniti kvalitetnom hipoalergijskom hranom.

Tanja Majcen dr.vet.med.
Pet shop PET-PLANET, Papova 2 (Knežija)
www.petshop-petplanet.hr