Veterinar
dlaka-psa
Na ciklus rasta dlake utječu mnogi faktori kao što su temperatura okoline, količina svjetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje

Dlaka naših ljubimaca prvo je što ćemo na njima primijetiti. Često je upravo vrsta i boja dlake jedan od kriterija pri kupnji psa.

Svi znamo da je dlačni pokrivač i ogledalo zdravlja. Dlaka je vrlo važna kao termički izolator, ima funkciju i u senzornoj percepciji okoline te služi kao barijera u zaštiti kože od raznih štetnih djelovanja okoliša. Krzno od duge, tanke dlake najefektnije je kao termička izolacija od hladnoće, a ulogu u ovoj funkciji igra i boja dlake, pa je tako krzno svijetle boje efikasnije u zaštiti kože od toplog vremena i sunca. Krzno se sastoji od primarnih (krovnih) i sekundarnih (donjih) dlaka. Dlaka raste u ciklusima.

Na ciklus rasta dlake utječu mnogi faktori kao što su temperatura okoline, količina svjetlosti, prehrana, opće zdravstveno stanje i hormonalni status životinje. Rast dlake na tijelu psa izgleda mozaično, što bi značilo da se susjedni dlačnifolikuli ne nalaze u istoj fazi ciklusa. Tako na nekim mjestima istovremeno raste nova dlaka dok na drugom mjestu na tijelu upravo otpada ona stara. U našim klimatskim uvjetima rast dlake je maksimalan ljeti i minimalan zimi. Tako će u ljetnim mjesecima u fazi mirovanja biti 50% dlačnihfolikula, a zimi ih miruje skoro 90%.Intenzivno linjanje u ovom slučaju nastupit će u jesen i u proljeće.

Dužina dlake ovisi o mjestu na tijelu na kojem raste, a određena je genetski. Prosječna brzina rasta dlaka u psa iznosi od 0.2 do 0.4 mm na dan.

Što se tiče hormonalnog utjecaja, rast dlake potaknut će hormoni štitnjače, dok glukokortikoidi i estrogeni inhibiraju rast.

Dlaka se sastoji uglavnom od bjelančevina i zato kvalitetna prehrana ima značajan utjecaj na izgled krzna. Slaba prehrana, bilo da se radi o nedostatnoj kvantiteti ili kvaliteti, dovest će do toga da je dlaka lako lomljiva, suha i tanja no inače, a može dovesti i do poremećaja u pigmentaciji.

Linjanjeje sezonska izmjena dlake kod naših ljubimaca. Obično traje nekoliko tjedana, a najintenzivnije je u proljetnim mjesecima.

Mnogo je izraženije kod pasa koji imaju gustu donju dlaku jer ona ponekad ispada doslovce u čupercima, što može zbuniti vlasnike koji pomisle da se radi o patološkom procesu na koži.

Kod kućnih ljubimaca koje držimo u stanu u manje-više uvijek istim uvjetima, rast dlake neće se značajno mijenjati ljeti i zimi, što znači da će se i period linjanja protegnuti na cijelu godinu.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com