Veterinar

Ukoliko razmišljate o sterilizaciji vaše kujice, naša je preporuka da to obavite prije prvog tjeranja, dakle već u dobi od 5 mjeseci

spolni-ciklus-kuje

Spolnim ciklusom nazivamo promjene koje se događaju na reproduktivnim organima ženki od jednog do drugog tjeranja. Do promjena dolazi zbog neposrednog djelovanja spolnih hormona, no na tijek spolnog ciklusa utjecaj ima i okolina, zdravstveno stanje ženke, prehrana, starost i drugo.

Kujice se prvi put tjeraju u dobi od šest pa sve do šesnaest mjeseci, što ovisi o pasmini kao i utjecajima okoline. Ženke manjih pasmina sazrijevaju ranije od velikih. Razdoblje između dva tjeranja može biti duže i kraće, što opet ovisi o više faktora, no može i znatno varirati. Razmak između normalnih ciklusa tako može biti samo četiri mjeseca, ali i četrnaest mjeseci. Tjeranje u kuja javlja se tijekom cijele godine, no možemo reći da je spolna aktivnost generalno nešto veća u proljeće, no nije točno da se kuje tjeraju striktno u proljeće i jesen. Spolni ciklus se sastoji iz četiri faze. U svakoj fazi se mijenja koncentracija spolnih hormona i pod njihovim utjecajem se događaju promjene na spolnim organima koje se, između ostalog, očituju i u promijenjenom ponašanju ženke.

Ukoliko razmišljate o sterilizaciji vaše kujice, naša je preporuka da to obavite prije prvog tjeranja, dakle već u dobi od 5 mjeseci. Ukoliko imate stariju kujicu, idealno vrijeme za sterilizaciju jest 2 do 3 mjeseca nakon tjeranja kada su spolni organi u mirovanju.

Faze spolnog ciklusa

U prvoj fazi spolnog ciklusa, proestrusu, dozrijevaju folikuli na jajnicima, izlučuje se estradiol, koji uzrokuje proliferaciju sluznice maternice i vaginalnog epitelija. U proestrusu dolazi i do vanjskih promjena na kuji-ona postaje nemirna, privlači mužjake, ali nije spremna za parenje. Vulva je nabrekla i pojavi se iscjedak koji je u početku gust i tamnocrven, a prema kraju prve faze ciklusa postaje svjetliji, vodeniji te manje obilan. Ova faza traje približno desetak dana.

Druga faza ciklusa, estrus, predstavlja vrhunac spolne aktivnosti. Dolazi do pada koncentracije estrogena i slijedi predovulacijski val drugih hormona koji će izazvati ovulaciju. Do ovulacije dolazi na početku ove faze. Iscjedak postaje svijetao, a količina je minimalna. Ženka je spremna za parenje.

Treća faza ciklusa, diestrus, jest faza u kojoj dolazi do oblikovanja žutih tijela na jajnicima. Ukoliko ženka nije gravidna, ta će faza trajati 6 do 8 tjedana. U tom razdoblju dolazi do regresije prije opisanih promjena na spolnim organima pod utjecajem hormona progesterona.Anestrus je faza spolnog mirovanja. U toj fazi dolazi do snižavanja koncentracija spolnih hormona u plazmi.

Opisane faze spolnog ciklusa moguće je pratiti pregledom vaginalnog brisa pod mikroskopom. Na taj način pratimo promjene na epiteliju vaginalne sluznice koji se mijenja pod utjecajem hormona, te možemo otprilike odrediti kad je došlo do ovulacije. Ovu metodu upotrebljavamo prvenstveno za određivanje pravog dana za parenje ženke, a po potrebi radimo i pretragu kojom određujemo razinu progesterona u krvi što je mnogo preciznije.

 Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com