Veterinar

 Korištenje agresivnijih sapuna, šampona te deterdženata može izazvati iritaciju vaginalne sluznice i posljedični vaginitis. Često vlasnici znaju pretjerati s higijenom kada je kujica u tjeranju

upala-vagine

Vaginitis je upala vagine, proces s kojim se povremeno srećemo kod pasa i rjeđe kod mačaka.

Prvo što će vlasnici primijetiti jest da se kujica stalno osvrće oko sebe i pokušava lizati spolovilo. Ponekad će prije toga primijetiti da je prisutan iscjedak iz spolovila, koji je obično kremast, te blijedožute boje. Vlasnici mogu uočiti prljave tragove na kauču ili pasjem ležaju, te svakako trebaju ustanoviti od kuda dolaze. Vaginitis može biti izazvan različitim uzrocima, ponekad je to "lokalni" problem, obično vezan na bakterijsku infekciju ili strano tijelo (lastavice), a nekada se radi samo o jednom od simptoma kod sistemskih oboljenja.

Jedan od češćih uzroka je nadraženost mokraćom, no u tim slučajevima obično ustanovimo nekakav anatomski defekt koji ometa normalan tok mokraće ili se pak radi o problemima kao što su inkontinencija i slično. Kod kuja koje su na dugotrajnoj terapiji antibioticima, vaginitis može uzrokovati gljivična infekcija. Jedan od uzroka može biti i infekcija herpes virusom. Korištenje agresivnijih sapuna, šampona te deterdženata također može izazvati iritaciju vaginalne sluznice i posljedični vaginitis. Često vlasnici znaju pretjerati s higijenom kada je kujica u tjeranju. Jedan od uzroka vaginitisa može biti i prolaps vaginalnog nabora.

Vaginalna sluznica ima svoju normalnu bakterijsku mikrofloru koja ima zaštitnu funkciju i štiti vaginalnu sluznicu od nepoželjnih bakterija. Kod oštećenja vaginalne sluznice može doći do množenja ovih bakterija, što će izazvati infekciju. Te iste bakterije mogu krenuti i u urogenitalni trakt te i tamo izazvati probleme. Do kontaminacije vagine može doći i od fekalnih bakterija te bakterija koje su normalno na koži psa. Bakterija koju najčešće izoliramo je E. Coli.

Poseban oblik vaginitisa kod kuja je tzv. juvenilni vaginitis koji se javlja kod mladih kujica prije prvog tjeranja. Dolazi do bjelkastog iscjetka iz vulve, praćen je svrbežom vulve pa se kujica liže i stalno sjeda. Može se dogoditi da, kao posljedica, nastane i vulvarni ekcem zbog konstantnog lickanja i grickanja istog mjesta. Uzrok ovog problema nije poznat, no simptomi obično nestanu po izlasku iz puberteta. Antibiotska terapija je potrebna u nekim slučajevima kada kujicu vaginitis jako iritira. Ponekad je dovoljna samo lokalna terapija.

Do vulvarnog ekcema nekada dolazi i tijekom prvog tjeranja iz istog razloga - kujica se liže i čisti te tako izazove iritaciju kože.

Ako se radi o blagoj iritaciji vulve koja je prisutna samo za vrijeme tjeranja te nakon tjeranja sama prođe, terapija u pravilu nije potrebna. No, ukoliko je iritacija jača, te psu smeta, onda je potrebno liječenje.

Vaginitis u tjeranju može biti zapreka prirodnom parenju.

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com