Veterinar
vrucina
U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, te posebno treba voditi računa da mu je zdjelica s vodom puna kad ostane sam

Normalna tjelesna temperatura pasa je 38.5°C, dakle, osjetno viša od naše, pa je to razlog što oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje s frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti, pri čemu pas može povećati udisajni volumen s dvije na pedeset litara. Kad dahće, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (njemački bokser, pekinezer, buldog i sl.) pa je kod njih potreban dodatan oprez.

Mi imamo na raspolaganju raznorazne načine kako izaći na kraj s vrućinom. No, naš pas to ne može bez naše pomoći. U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, posebno treba voditi računa da mu je zdjelica s vodom puna kad ostane sam, a preporučila bih da se ostavljaju i 2 do 3 zdjelice s vodom jer se može dogoditi da pas jednu prevrne pa žeđa cijeli dan. Stan u kojem ostaje pas dok ste vi na plaži potrebno je zamračiti, a ukoliko imate rashladni uređaj, ostavite ga uključenog. Ne morate imati grižnju savjesti što je vaš prijatelj sam u kući dok se vi kupate jer će po ovakvoj vrućini on ionako cijeli dan prespavati. Imajte na umu da je plaža za psa više gnjavaža nego užitak, jer mu je stalno vruće, koliko god se vi trudili da bude stalno mokar i da leži pod suncobranom.

Ponekad promatram pse koje njihovi vlasnici u najboljoj namjeri vode sa sobom na plažu i razmišljam o tome kako bi pas vjerojatno bio sretniji kod kuće na kauču nego pod jednim kvadratnim metrom hlada što ga stvara suncobran. Koliko psima znači sunčanje i kupanje najbolje ćete znati promatrate li lutalice koji su, govorimo li o nagonu za samoodržanje, mnogo mudriji od naših kućnih maza... Takav pas, pun životnog iskustva, bućnut će se eventualno rano ujutro ili kasno navečer, a po vrućini ga nećete nigdje vidjeti jer on zna da mu je najbolje negdje u debeloj hladovini.

Što se tiče jela, i psima i nama apetit je smanjen za vrućih dana.
Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kad više nije tako vruće.
Večernja šetnja neka traje duže nego inače i sve će biti u redu. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede i manje se kreće nego inače.

Ukoliko ste odlučili ostati kod kuće u stanu bez klimatizacije i patiti zajedno sa svojim psom, onda ga lijepo istuširajte isto kao i sebe, a možete mu smočiti samo glavu ili ga povremeno pokriti mokrim ručnikom te zamračiti stan.
Mnogo tekućine, mnogo hlada i mir - to je ono što treba našim ljubimcima u ove vruće dane!

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com