Veterinar

 Ponekad već kod štenadi od 8 tjedana vidimo da rast gornje i donje vilice nije pravilan. Tako se može dogoditi da donji očnjaci naprave rupe u nepcu ili da su donji sjekutići daleko ispred gornjih

zagriz-kod-pasa

Novi vlasnici štene prvi puta dovedu veterinaru na cijepljenje u starosti od osam tjedana, ukoliko to već ranije nije obavio uzgajivač. U ovoj dobi štene ima sve mliječne zube. Gornji sjekutići trebali bi sasvim malo prelaziti preko donjih sjekutića , a donji očnjaci trebaju sjedati između gornjih očnjaka i trećeg sjekutića. Ovo ne važi za neke pasmine za koje je karakterističan predgriz (buldozi, shih-tzu, mops...).

Položaj mliječnih zubi je važan zbog pravilnog rasta gornje i donje vilice. Ako su očnjaci pravilno pozicionirani, kako raste gornja vilica, oni na neki način "guraju" donje očnjake i time potiču rast donje vilice. Isto tako kako raste donja vilica, donji sjekutići guraju gornje i na taj način su rast gornje i donje vilice u sprezi koja omogućava normalan razvoj.

Ponekad već kod štenadi od 8 tjedana vidimo da rast gornje i donje vilice nije pravilan. Tako se može dogoditi da donji očnjaci naprave rupe u nepcu ili da su donji sjekutići daleko ispred gornjih (normalno kod brahicefaličnih pasmina). Ovakav nepravilan položaj mliječnih zubi praktički ne dozvoljava kraćoj vilici da sustigne dužu.

Psići s ovakvim zubalom su kandidati za ortodontski zahvat. Radi se zapravo o tome da se izvade svi mliječni zubi koji koče rast kraće vilice, odnosno vade se zubi iz kraće vilice. Ovo se radi kako bi se životinji omogućilo da iskoristi genetski potencijal za rast vilice koji ima, kako bi zagriz bio što pravilniji, a ne zbog estetskih razloga. Osim toga, ekstrakcija nepravilno izraslih zubi neophodna je kada donji očnjaci liježu na nepce jer nastaju rane i infekcija, a da ne govorimo o tome koliko je to bolno za štene. Psi s ovakvim manama ne bi trebali biti korišteni u uzgoju.

Vlasnike upozorimo da, bez obzira na vađenje zubi već u dobi od 8 tjedana, zagriz vjerojatno neće biti normalan niti kada narastu stalni zubi, ali će biti bolji nego s mehaničkim kočnicama u ustima koje sprečavaju daljnji rast vilice.

Ponekad donji mliječni očnjaci dotiču nepce iako donja vilica normalno raste. To se događa kada su donji očnjaci smješteni prema jeziku i sasvim su uspravni, dok su kod normalnog zagriza nagnuti prema van. Kako je gornja vilica šira od donje, ovakvi uspravni očnjaci doticati će nepce i traumatizirati ga, pa ih treba izvaditi. Stalni očnjaci izlaze lingvalno od mliječnih (prema jeziku), pa je velika vjerojatnost da će i oni biti nenormalno postavljeni, no, ta je mogućnost manja ako odmah odstranimo mliječne očnjake i napravimo više mjesta stalnima kako bi se oni pomakli prema usnama.

Ekstakcija mliječnih zubi nije bez rizika. Trauma koja nastaje pri vađenju mliječnog zuba, osobito očnjaka, može utjecati i na stalni zub koji se razvija - stalni očnjak i stalni treći sjekutić, što može ostaviti trajnu posljedicu na trajnim zubima (slabija kalcifikacija stalnih zubi zbog traume kod vađenja mliječnih).

Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com