Bolesti

Najčešći oblik u kojem se manifestira nepravilno hranjenje psa jest debljina. Debljina je skoro uvijek rezultat prekomjernog unošenja hrane u organizam te deponiranja masti u potkožju.

Vlasnici će veterinaru odvesti debelog psa tek onda kada te debljina dovede do drugih problema kao što su otežano disanje, nepodnošenje vrućine, osjetljivost na infekcije, problemi sa kralježnicom i nogama i slično. Odmah ću naglasiti da su za debljanje kućnih ljubimaca uvijek odgovorni njihovi vlasnici, jer oni određuju količinu hrane koju će pas pojesti. Neke pasmine pasa posebno su sklone debljanju, ali ako se vlasnici potrude i od najelegantnijeg psa mogu napraviti "čevapčić".

Posebno su debljanju sklone životinje koje žive u stanu, a u šetnju idu samo kako bi obavile nuždu, dakle, oni psi koji nisu izloženi nikakvoj tjelesnoj aktivnosti. Izgovor vlasnika debelih pasa, kada postanu svjesni da debljina značajno skraćuje životni vijek njihovih prijatelja je najčešće: "ne mogu mu ne dati, kada me tako tužno gleda!" I u psa se i dalje trpaju keksi, čokolada, svi ostaci sa tanjura plus dodatne količine hrane za pse više puta na dan.

Za nekoliko mjeseci ti isti vlasnici nađu se začuđeni kako njihov pas neće da trči, teško hoda po stepenicama, brzo se umara i slično. Kada jednom udebljamo psa dovoljne su male, tj. normalne količine hrane za održavanje debljine. Tako nerijetko vlasnici ne shvaćaju od čega je nastala ta velika kilaža, kada se pas hrani sasvim normalno. Problemi nastupaju kada mi, veterinari, pokušavamo uvjeriti vlasnika da pas mora na strogu dijetu. Vlasnici se često ne pridržavaju uputa i naravno, rezultat izostaje.

Statistike koje su rađene u Engleskoj su pokazale da je 30 do 40% pasje populacije predebelo, a da su vlasnici debelih pasa nerijetko ljudi koji su i sami skloni debljanju, vjerojatno zbog sličnih prehrambenih navika. Jasno je da se radi o raširenom problemu koji na žalost, mnogi ne smatraju problemom dok nije prekasno. Na tržištu su na raspolaganju razne gotove hrane za pse pa tako i niskokalorična hrana. Mnogi će reći da je takva hrana skupa, ali u slučaju debljine možete smatrati da se radi o lijeku, odnosno o sredstvu koje će pomoći da vaš ljubimac živi kvalitetnije i duže.

 

Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.