Korisne informacije
pas_u_kui.jpg
Djeca imaju manji rizik za obolijevanje od alergija ako je u kući u kojoj žive već od njihove najranije dobi pas, otkrili su njemački znanstvenici prezentirajući novu studiju u stručnom časopisu European Respiratory Journal. Njihovo otkriće temeljeno na šestogodišnjem pručavanju oko 9000 djece, još dodatno potkrepljuje teoriju da odrastanje s kućnim ljubimcima osnažuje imunološki sustav i potiče ga da bude manje osjetljiv na potencijalne alergene i trigere koji će potaknuti astmu, lišaje ili visoku temperaturu.

Stručnjaci ističu da je moderan život postao previše čist te je to utjecalo da se imunološki sustav kod djece ne može normalno razviti. - Imati psa u kući omogućava dovoljno nečistoće da se imunološki sustav djece potpuno razvije i važno je za djecu da susretnu psa u svojoj blizini što je prije moguće  - sugeriraju njemački istraživači.

Joachim Heinrich iz Nacionalnog istraživačkog centra za zdravlje u Münchenu, kaže da su rezultati studije dokazali vezu između prisutnosti psa u kući i manje osjetljivosti na pelud i druge alergene kod djece. Ta je veza manja u slučajevima kada su djeca dolazila povremeno u doticaj s psima, a koji nisu živjeli s njima u obitelji.

- Krv djece odgajane u kući s psom sadrži protutijela za pelud, kućnu prašinu, stanice kože pasa i mačaka te plijesan. No, unatoč rezultatima, iskustva govore da i djeca koja imaju zaštitna protutijela za alergiju, ipak obolijevaju.

- Nije još posve jasno zašto je to tako. Možda zaštitni efekt dolazi do izražaja kasnije u dječjoj dobi, a to ćemo otkriti kada djeca dosegnu dob od deset godina - kaže prof. Heinrich.

U međuvremenu on sam ipak ne preporučuje roditeljima da odmah svojoj djeci nabave štene, sve dok istraživačima ne bude u potpunosti jasan zaštitni mehanizam pasa na djecu. Pulmolozi se često susreću s roditeljskim dilemama. U slučaju kada djeca već imaju simptome alergija, psi i mačke im mogu dodatno pogoršati bolest.