Korisne informacije

 

pas_se_boji_petarda.jpgZAGREB - Eksplozije petardi i drugih pirotehničkih sredstava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kod većine pasa izazivaju panični strah. Neki tijekom šetnje počnu nekontrolirano bježati, a drugi pak mahnito trče po stanu i grebanjem pokušavaju otvoriti vrata ne bi li se sakrili negdje gdje nema, za njihov vrlo osjetljiv sluh, nepodnošljive buke.

Iako većina ljudi u takvim trenucima reagira tako što pomiluje svog ljubimca, primi ga u naručje i tješi, dugogodišnji instruktor pasa Alen Mareković upozorava da im tako čine medvjeđu uslugu.  Naime, treba ostati miran i hladnokrvan, ignorirati buku i na taj im način pokazati da se ne događa ništa strašno.

"Vlasnici najčešće reagiraju previše ljudski pa ga miluju i hvale, međutim, to je najveća pogreška. Treba preko toga proći kao da se nije ni dogodilo, treba ignorirati njegov strah, jer gledajući svoje vlasnike on će se s vremenom jednako ponašati. Pozornost mu treba preusmjeriti na igru ili trikove koje voli", objasnio je  Mareković. Jedan od načina da se kućni ljubimci umire, napominje Mareković, su ranije jutarnje i večernje šetnje.