Korisne informacije
cvijece-kobno-za-pse.jpgRuže, tulipani, frezije, zumbuli, ciklame i petunije već uljepšavaju vrtove, terase i balkone ljubitelja cvijeća. Mnogi osim vrtnog vole i sobno cvijeće, a uzgaja se doslovce sve: bršljan, fikus, palme, filodendroni...

Gotovo svi ljubimci - od mačke i psa pa do zeca - grickat će listove biljaka, a uvriježeno mišljenje da znaju prepoznati otrovne i da njih neće dirati u pravilu nije točno. U pojedinim slučajevima biljka može biti kobna za ljubimca. Stoga, bez obzira koliko voljeli cvijeće, otrovnog ćete se ipak, ukoliko svojim četveronožnim stanarima želite dobro, morati odreći.

Neke biljke mogu izazvati samo male neugodnosti, ako ih životinja ne pojede puno. No neke mogu biti smrtonosne. Među problematičnije spadaju difenbahija, kaladijum ili filodendron, a neugodnosti koje će ljubimac doživjeti grickajući njihovo lišće nikada neće zaboraviti. No to također nije jamstvo da ga, ukoliko mu se za to pruži prilika, neće ponovo jesti.

Kristali koji se nalaze u lišću tih biljaka prilikom žvakanja se oslobađaju i poput iglica zabijaju u sluznicu jezika i usnu šupljinu, što izaziva nepodnošljiv svrbež i jaku bol. Životinjica će tu neugodu i bol pokušati riješiti trljanjem njuškice o pod ili predmete u stanu, a jezik i njuška mogu nateći. Kada uočite što se dogodilo - odmah veterinaru. No dok ne dođete do njega, svom mezimcu pokušajte pomoći ispirući mu usnu šupljinu i njuškicu hladnom vodom.

Među najopasnije kućne biljke spada i dekorativna kalanhoa. Glikozidi iz njenog lišća mogu izazvati epileptičke napadaje i paralizu pojedinih mišića, što može izazvati smrt ljubimca. Kaladijum pak, osim povraćanja i napada sličnih epilepsiji, može uzrokovati nagli pad krvnog tlaka te povraćanje. Od cvjetnica su opasne ciklame, narcisi, azaleje, oleandri...

Druga opasnost naše ljubimce vreba iz podmetača u kojima se skuplja voda iz posuda za cvijeće. Ta voda zna biti otrovna i kada sama biljka nije, zbog tekućih gnojiva i drugih dodataka kojima se cvijeće prihranjuje.

Da bi mačka i pas ipak utažili glad za lišćem, posijte im travu. Već gotovu smjesu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama ili posijati pšenicu. Kada izraste do visine od 4-5 centimetara, pustite ih da je grickaju do mile volje.

A svoje balkone ili terase, umjesto raznim problematičnim cvjetnicama, ukrasite ružama i hrpom različitog začinskog bilja. Birati možete između bosiljka, metvice, lavande i sličnih biljaka koje će vam poslužiti i kao začini. Dakle, uživajte i vi i vaši ljubimci bez neugodnosti i opasnosti.