stenci_u_kavezu.jpgKupnja čistokrvnog šteneta ne znači samo dati novac i odvesti štene kući. Puno je toga što treba uzeti u obzir kako prije, tako i nakon što kupite štene - navodimo ono najvažnije:

 

 

 • Svaki bi uzgajivač trebao imati kopiju standarda pasmine da je možete usput pročitati i trebao bi biti sposoban ukazati Vam na brojne prednosti koje ćete ostvariti, ako nabavite psa odabrane pasmine iz dobrog uzgoja, kao i sve lakše ili teže greške koje se mogu pojaviti kod te pasmine.

 • Uzgajivači bi trebali sastaviti neku vrstu pismene upute o brizi za Vašeg novog štenca, te ponuditi bilo kakvu vrstu pomoći i savjeta ukoliko je to potrebno, kako bi proveli Vas i vašeg štenca kroz svaku fazu rasta. Trebali biste također dobiti raspored hranjenja u kojem će vam biti objašnjeno čime hraniti štene. Ukoliko kasnije želite promijeniti psiću hranu, činite to postupno - nagla promjena mogla bi škoditi njegovom želucu.

 • Štene bi trebao pregledati Vaš odabrani veterinar u roku od 48 sati od kupnje i ako bude bilo kakvih problema, trebalo bi se obratiti uzgajivaču pismenim putem što je prije moguće.

 • Štenci ne bi trebali biti odvedeni u novi dom prije 7 tjedana starosti (još bolje 8), do kada bi već trebali primiti prvo cjepivo protiv parvoviroze. Ukoliko se radi o starijem štenetu, sva bi cijepljenja već trebala biti obavljena.

 • Oba roditelja šteneta bi trebala biti dostupna ako ih želite vidjeti. Ukoliko parnjak živi predaleko da ga vidite uživo, trebala bi barem postojati njegova slika.

 • Svaka pasmina ima svoje probleme, npr. labradori mogu imati problema s displazijom kukova i laktova, progresivnom atropijom mrežnice, nasljednom mrenom i epilepsijom u manjoj mjeri. Sve je to štetno za zdravlje i dobrobit psa, te treba provesti opsežne pretrage mužjaka i ženke prije odabira šteneta.

 • Dobri uzgajivači labradora obavljaju godišnji očni pregled svih svojih pasa u uzgoju, kao i rendgenski pregled kukova i laktova, kako bi rizik od gore spomenutih problema sveli na minimum - druge pasmine mogu imati iste ili potpuno drugačije genetske bolesti koje su za njih specifične. Saznajte o mogućim problemima koji se pojavljuju unutar pasmine štenca kojeg želite i raspitajte se da li je bilo sličnih problema u uzgojnim linijama njegovih roditelja. Ukoliko je potrebno, u tome Vam može pomoći kinološko društvo.

 • Tražite kopiju svih potrebnih certifikata koji dokazuju da su roditelji obavili sve obavezne preglede na genetske bolesti specifične za njihovu pasminu. Ukoliko imate teškoća kod razumijevanja rezultata testova, pišite (ili nazovite) kinološko društvo za objašnjenje.

 • dogadopt_certificate.jpgPitajte da li je štene registrirano u kinološkom savezu i da li ćete imati potpuno vlasništvo. Uzgajivač je dužan prepisati vlasništvo registriranog psa 14 dana nakon prodaje, osim ako se OBJE strane ne dogovore drugačije pismenim putem.

 • Kako biste osigurali svoja prava kupca, pripazite da je na ugovoru štenca kojeg kupujete navedeno njegovo rodoslovlje i registarski broj kinološkog saveza. Također se osigurajte da u ugovoru stoji naznačeno što je uzgajivač dužan poduzeti ukoliko se kod šteneta razviju bilo kakvi nasljedni problemi, koji bi mogli biti štetni po njegovo zdravlje i kvalitetu života.

 • PROČITAJTE UGOVOR prije nego uplatite polog ili kupite štene. Kod nekih uzgajivača je polog nepovratan.