psi_na_snijegu_copy.jpgIako krzno psima pruža dobru zaštitu od hladnoće, male pasmine pasa, posebno one s kratkom dlakom, treba utopliti. Najbolji su kaputići od nepromočive tkanine, podstavljeni umjetnim krznom ili nekom drugom vrstom tople tkanine, koji će psu zaštititi leđa i trbuh.

Postoje i varijante s nogavicama koje su također dobar izbor. U svakom slučaju, kaputić psu treba biti udoban i ne ometati ga u trčanju i igri na snijegu. Ako unatoč toploj odjeći primijetite da pas drhti - to je znak da mu je hladno. U tom slučaju treba prekinuti šetnju i igru i s psom se vratiti u toplo.

Prije izlaska na snijeg, psu treba šape namazati mašću - vazelinom, nevenovom masti ili ribljim uljem. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti kreme namijenjene baš šapama vašeg psa za snijeg, no ako vam se to čini nepotrebnim izdatkom, poslužiti može i bilo koja druga masna krema.

Ona će onemogućiti "lijepljenje" velikih količina snijega za dlaku i šape psa, a sačuvat će i kožu između prstića od komadića leda i soli, koja se posipa po našim cestama za vrijeme poledica. Poslije svake šetnje psu treba dobro pogledati šapice i isprati ih toplom vodom, kako negdje u dlaci ne bi zaostao komadićak šljunka, soli ili čak neka "ledena iglica".

Za pse se u specijaliziranim trgovinama, ako vam to već nije "perverzija", nudi i obuća. To je najsigurnije rješenje za sprječavanje ozljeda i ozeblina, no mnogo je pasa koji ih ne žele na svojim nogama. Ako svog lajavca od malena niste naučili na "cipele", teško da će ih prihvatiti u odrasloj dobi.

pas_sa_salom.jpg

 

Mnogi vlasnici zimi nastoje svoje četveronožne prijatelje što kraće izvoditi u šetnju, no prema riječima stručnjaka, to ipak nije dobro. Psu i zimi treba izlazaka i šetnje, jer bi u suprotnom mogao pasti u tzv. zimsku depresiju, što je puno neugodnije i za vas i za njega od malo više brige i ispiranja šapa. Osim redovite šetnje s psom i zimi treba ići na izlet. Livada pokrivena snijegom njemu i vama bit će izazov i radost.

S velikim pasminama na snijegu je nešto lakše jer su otpornije na hladnoću, ali u ruksaku i za njih mora biti topla deka na kojoj pas inače leži, velika termosica puna tople vode, ručnik, hrana, rezervni kaputić i pokoja igračka za ludorije na snijegu.

 

 

Izlet s malim psom bit će nešto kompliciraniji, no nikako nemojte odustati. Njima treba najprije obući vunenu vesticu, a preko nje kaputić ili još bolje skafander. Ako ih pas hoće, odnosno ako ih uporno ne pokušava skinuti, onda mu obujte i čizme od nepropusnog materijala.
Preko kaputića stavite oprsnicu i pas je spreman za duboki snijeg. U vašoj torbi ostala oprema treba biti kao i za velikog psa, s tom razlikom što ćete malog svakih sat-dva dobro osušiti i utopliti u njegovoj deki. Morate mu također isprati šape toplom vodom iz termosice, malo predahnuti, vi popiti topli čaj i nastaviti sa sniježnom čarolijom.

pas_u_snijegu.jpg

 

Ako svom psu inače ne režete nokte redovito, prije izlaska na snijeg to morate napraviti. Od hladnoće mu također treba zaštititi uši, ali i rep koji su, pored kožice između prstiju, najpodložniji ozeblinama. Isto tako, pazite da vam pas ne jede snijeg, jer to može izazvati grčeve i proljev. U takvim slučajevima umjesto vode dajte mu čaj od kamilice ili crni čaj i ostavite ga da posti jedan dan.