Njega psa

Da bi dlaka vašeg kućnog ljubimca bila lijepa, mora izrastati iz zdrave kože. Dlaka naših kućnih ljubimaca vrlo je različita, a prije svega ovisi o pasmini. Zahtjevnost dlake treba uzimati u obzir i pri odabiru psa. Pas sa dugom i gustom dlakom kao što je npr.  bobtail, svakome je vrlo atraktivan, no ne zaboravite da uredno počešljani bobtail uzme svojem vlasniku najmanje sat vremena svaki dan. Za održavanje takve dlake zaista morate imati vremena. Češljanje, odnosno raščešljavanje do same kože neophodno je i za manje dlakave kućne ljubimce. Time odstranite mrtvu dlaku i podlaku, onemogućite stvaranje "gropova", te je ujedno prilika za pregled cijele kože. Posebnu pažnju treba posvetiti onim regijama koje su manje vidne, ispod pazuha, trbuha, unutarnja strana nogu. Često su psi počešljani samo po leđima što nikako nije dovoljno.

Dogodi li se ipak, unatoč vašim naporima, da se dlaka vašeg prijatelja sasvim zapetlja, ne preostaje vam drugo nego šišanje. U takvim je slučajevima šišanje zapetljane dlake zapravo neophodno, jer ispod takve dlake koža ne diše, na njoj nastaju rane. Zapetljana dlaka iritirat će psa pa on ponekad počinje sam čupati cijele pramenove. Nakon takvog radikalnog šišanja, nijedan pas neće izgledati lijepo, ali će dlaka narasti već za petnaestak dana. Još jednom ću naglasiti da to nije šišanje u estetske već u zdravstvene svrhe. Vrlo često ispod neuredne, neodržavane duge dlake nađemo buhe, krplje rane pa možete misliti kakvu neugodu to stvara psu posebno ako četka nije adekvatna za određenu vrstu dlake, pa treba pravilno odabrati četku koja neće dražiti kožu vašeg ljubimca. Redovitim češljanjem vlasnici će primijetiti svaku promjenu na koži, bilo da se radi o promjeni boje kože, o ispadanju dlake ili nastanku ranica ili prištića. Svaka promjena ne znači nužno i bolest, no u slučaju da promjene postaju sve opsežnije svakako je potrebno konzultirati veterinara. Kupanje nije neophodno potrebno, ali možete psa okupati svaka 2 mjeseca. Šampon neka bude prilagođen psu. Sa kupanjem radije nemojte pretjerivati, jer već samim češljanjem odstraniti će te skoro svu prljavštinu sa dlake. Prečesto kupanje može oštetiti površinski zaštitni sloj kože, pa ona postaje podložnija nekim bolestima.

Pravilna prehrana vrlo je važna u njezi dlake i kože. Ukoliko psa hranite kuhanom hranom, poželjno je da mu u hranu dodajete određene preparate koji sadrže odabrane vitamine i minerale koji pogoduju rast dlake. Takav preparat neka vam preporuči veterinar, jer nisu svi preparati koje ćete naći na policama u dućanima jednako dobri za svakog psa. Po pregledu vašeg psa, veterinar će vam točno reći koji preparat je potrebno davati i koliko dugo. Hranite li psa gotovom hranom za pse (jasno skupom) ne morate brinuti, jer sve kvalitetne gotove hrane su višestruko testirane i sadrže sve što je potrebno zdravoj koži.

 

 Tamara Ferari-Miškulin dr.vet.med.