O psima
 
Na izložbama pasa koje organiziraju kinološki savezi, psi se ne prosuđuju jedan prema drugome, već ih se mjeri prema standardima pasmine - opisu idealna psa, odnosno popisu osobina koje kinolozi sastavljaju i povremeno u njega unose promjene. Suci traže pse koji su najbliži tome idealu, a lošije ocjenjuju pse koji su udaljeniji od standarda. Na izložbama mogu sudjelovati samo čistokrvni psi koji na dan izložbe imaju najmanje tri mjeseca.

Bitno je treniranje

Izložbe pasa prvenstveno su natjecanja u ljepoti, no karakter je također bitan. Trenirajte svoga psa od rane dobi kako bi dopustio da ga suci pregledaju. Pas mora dopustiti da mu otvore usta, te pregledaju rep i noge. Naučite psa da mirno stoji za vrijeme pregleda. To je obično moguće ako ga podmitite hranom, što je prihvatljivo i tijekom natjecanja.

izlaganje.jpg

Uoči izložbe

Posjetite nekoliko izložbi pasa sami, kako biste vidjeli što vas čeka. Provjerite vrijedi li potvrda o cijepljenju. Nekoliko dana uoči izložbe odrežite psu nokte i okupajte ga. Do izložbe prirodna će masnoća kože obnoviti sjaj dlake. Umjetna sredstva za poboljšanje izgleda psa nisu dopuštena. Ako ste psa navikli na vožnju automobilom, bit ćete dobro pripremljeni za odlazak na izložbe pasa. Kavez za psa dobro je sredstvo za prijevoz. Uzmite dovoljno hrane, vode i zdjele za psa. Veliki kišobran može zaštititi psa (i vas) od sunca i kiše, ako se izložba odvija na otvorenome. Ponesite lopaticu da biste očistili izmet za svojim psom. Boca vode i ručnik mogu vam dobro doći ako se pas zablati od parkirališta do izložbenoga kruga.

U izložbenom krugu

Zauzmite svoje mjesto u redu pasa i izlagača, postavite psa u izložbeni stav, pa namjestite u željeni položaj njegove noge, rep i vrat. Sudac, najčešće iskusan uzgajivač, procijenit će fizičke i psihičke osobine vašeg psa. Pregledat će gradu tijela, dlaku i ocijeniti usklađenost psa sa standardom pasmine. Sudačko tumačenje standarda subjektivno je, pa stoga različiti psi pobjeđuju na različitim izložbama.

Način hodanja
Standard pasmine opisuje i način na koji bi se pas trebao kretati. Sudac vas može zamoliti da kaskate u trokut kako bi psa dok se kreće mogao gledati sprijeda, sa strane i odostraga, kažnjavajući svako ukočeno kretanje. Psi koji pobjeđuju pri kretanju pokazuju samopouzdanje i veselje. Iako su suci uglavnom usredotočeni na pse, važan je i odnos između psa i čovjeka koji ga izlaže.

Uljepšavanje pojedinih pasmina uoči izložbi može uzeti puno vremena.

Izbor pobjednika

Sudac će možda napraviti uži izbor, pa će izabrani morati još jednom prijeći izložbeni krug. Pobjednik dobiva titulu prvaka razreda, a psima se dodjeljuju ocjene od odličan do nedovoljan. Pobjednici različitih razreda (mužjaci, ženke, mladi, odrasli) unutar jedne pasmine mogu se natjecati za naslov prvaka pasmine. Unutar FCI skupine, prvaci pasmina natječu se za titulu najboljega u skupini. Pobjednici po skupinama sudjeluju u izboru za pobjednika izložbe.

Troškovi izlaganja

Izlaganje psa može biti relativno jeftina zabava. Ako sami organizirate put, morate platiti samo naknadu za izlaganje te troškove prijevoza i smještaja. (Za sudjelovanje na izložbama u Hrvatskoj, izlagači koji su hrvatski državljani moraju biti članovi Hrvatskoga kinološkog saveza.) Kod profesionalnih uzgajivača pasa, treneri preuzimaju brigu o nekolicini pasa i pripremaju ih za nastupe na izložbama. Iako bi takav način treniranja povećao vjerojatnost za pobjedu, uložena sredstva teško biste vratili kroz zaradu od parenja ili prodaju štenaca.