Psi komuniciraju međusobno i s ljudima na tri različita načina - zvukom, mirisom, te izrazima tijela/lica i pokretima. Izvrsni su u čitanju izraza lica i tjelesnih stavova, kako jedan drugoga tako i ljudi. Psi neprekidno čitaju naš govor tijela i znaju kako se osjećamo ili kako smo raspoloženi po našem govoru tijela i tonu glasa.

Važno je da naučimo kako kuja prenosi štencima svoj vlastiti miris, tako da mogu pronaći svoj put do nje da bi sisali. Kad se psi pozdravljaju, njuškaju se oko ustiju, saznavajući tako ono što mogu iz sline, a zatim njuškaju oko analnog područja, dalje saznavajući jedan o drugome iz razmijenjenih kemijskih poruka.

pas_slusa.jpgZvučna komunikacija

Sluh je jedno od pet psećih osjetila. Vjerojatno spada u jedno od slabijih osjetila, no koristi se kao sredstvo komunikacije kod pasa. Pas može proizvesti brojne zvukove, kao što je lajanje, režanje, zavijanje, cviljenje, štektanje, čak i "jadikovanje" i "naricanje".

Pri tome također koriste različite tonove i ovisno o veličini psa, neki će lajati jako duboko poput bernardinca, dok će manji psi kao npr. foksterijer lajati puno višim tonom.

Kuja sa štencima mogla bi zarežati za upozorenje ili da bi ih disciplinirala. Također, kada kuja laje u prisustvu svojih štenaca, oni otrče u sigurni zaklon. To znači da ih njezin lavež upozorava na opasnost. Pas može lajati duboko kako bi upozorio druge da je to njegov teritorij. Njegov lavež može zvučati drugačije ako se želi igrati. Ukoliko se osjeća ugroženim može grleno režati, sa sve dubljim i snažnijim režanjem ako se sprema napasti.

Neki psi zavijaju, posebno psi poput haskija, kako bi komunicirali međusobno. Psi mogu cviliti i "cmizdriti" ako ih ostavite same, uznemirene ili ako ih nešto boli. Mogu i gunđati od užitka ako ih počeškate iza ušiju ili na mjestu koje ih je svrbilo.

njuskanje.jpgKomunikacija mirisom

Psi upotrebljavaju miris pri komuniciranju na brojne načine. Feromoni su kemijske poruke koje luče i mužjaci i ženke i prisutni su u njihovom urinu, izmetu, slini, stidnici, penisu i analnim žlijezdama. Kuja u tjeranju često će urinirati kako bi informirala bilo kojeg mužjaka u blizini o svom seksualnom statusu. Mužjak će urinirati podižući nogu što više može, kako bi poslao kemijsku poruku svim ženkama o svojoj prisutnosti. Urin i izmet pasa daju brojne informacije. Iz nih psi mogu iščitati poruke kako što je zdravstveno stanje, emocionalno stanje drugog psa, radi li se o mužjaku ili ženki, a razlikuju pojedince po mirisu iz njihovih analnih žlijezda. Ukoliko kuja ima štence, lizat će ih svojom slinom koja će svakom od njih prenijeti njihovo emocionalno, fizičko i seksualno stanje.

Govor lica i tijela

Psi mogu međusobno izmijeniti široki raspon tjelesnih signala i izraza lica, koje mi možemo prepoznati i tako bolje razumjeti njihove potrebe. Promatramo li malo njihov govor tijela, možemo naučiti na koji način koriste oči, uši, usta, tjelesni stav, dlaku i rep za komunikaciju. Oči su važno sredstvo komunikacije. Dominantniji pas će zuriti u manje dominantnog psa, dok će podložni psi izbjegavati kontakt očima.

Kad se dva psa sretnu, često zastanu i zure jedan u drugoga s uspravnim repovima, čekajući na prvi pokret koji znači izazov, a zatim odjure u zajedničku igru. Ponekad će jedan čekati u zasjedi na drugoga, iskačući van kako bi ga izazvao.

Evo nekoliko načina na koje psi iskazuju svoj govor tijela:

smireni_pas.jpg

 

 

Smirenost: uši, rep i tijelo opušteni, bez izraza na licu, glatko čelo, lagano otvorena usta.

 

 

 

 

 

 
 
pozoran_pas.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pozornost: uzdignut rep, tijelo ukočeno i naginje se prema naprijed, oči široko otvorene, uši uzdignute i usmjerene prema naprijed.
 
 
 
 
 
 

 

podloznost.jpg

 

 

 

Podložnost: ležanje, uzdignute stražnje noge pokazuju bok, genitalno područje, prsa i vrat, može urinirati, spuštene uši, široko istegnuto čelo i oči stisnute u proreze, može oblizivati usnice, kratak kontakt očima.

 

 

 

preplaseni_pas.jpg

 

 

 

Strah: uši zabačene unazad i priljubljene uz glavu, izvijene usnice, puzanje, rep između nogu, može "brisati" repom kratkim brzim potezima, može ugristi ako mu se približite.

 

 

 

pozdravljanje.jpg

 

 

 

Pozdravljanje: lizanje lica, moljakanje hrane, izvođenje naklona, ples na dvije noge, otvorena čeljust, izložen jezik, rep maše brzo zajedno s tijelom.

 

 

 

agresivan_pas.jpg

 

 

 

 
Agresivnost: nakostriješena dlaka na grebenu, rep držan ravno i ukočeno, pogrbljenost, usnice povučene unazad otkrivajući zube uz nabran nos, polagani hod, uši koje pokazuju prema naprijed, oči širom otvorene.

 

 

 

 
pojacana_agresija.jpg

 

 

 

 

Pojačana agresivnost: režanje uz ogoljene zube. Što je režanje dublje, to je pas sapomouzdaniji. Dlaka uzdignuta na lopaticama i nakostriješena prema naprijed, rep nošen visoko s nakostriješenim dlakama, pas je uspravljen u punoj visini, lice naborano, čelo izbrazdano linijama koje vode prema točki iznad očiju, naboran nos, svi zubi iskeženi. Ovakav izraz lica može se vidjeti i kod preplašenog psa.

 

 

 

uzbudjeni_pas.jpg

 

 

 

 
Uzbuđenje: dahtanje, skakutanje na stražnjim nogama, naklanjanje, izraz lica kao da se pas smije, može lajati, gurkati vas, vrtiti se uokolo, otrčati sa savijenim leđima i stražnjim nogama podvučenim pod tijelo, a repom uvučenim između njih.