O psima
Nakon dobrog obroka, pas može odšetati do kauča i ritualno trljati jednu, zatim drugu stranu svog lica o upijajuću tkaninu. Drugi mogu svoje slobodno vrijeme provesti žvačući nokte ili stavljanjem pandži u uši, a potom ih polizati. Sve su to inteligentne, samouke tehnike uređivanja, ali sve predstavljaju jednostavne varijacije prirodnih načina uređivanja. Svi psi koriste ove standardne načine njege svoje kože: lizanje i grickanje, grebanje i struganje, valjanje i trešenje.

Lizanje i grickanje

Zubi i jezik pseće su prirodno oruđe za uređivanje. Od najranije dobi, psi intuitivno lizanjem i grickanjem prionu na svoje osnovne potrebe za uređivanjem. Ponekad, kada se pas liže, možete vidjeti da zadrijema. Lizanje postaje polako i ritmično, a pas se toliko može opustiti da mu se jezik zaustavi usred lizanja priljepljen uz nogu. Grickanje je aktivniji proces. Sjekutići se koriste za kožnu igličnu masažu; poput grickanja kukuruza s klipa, grickanje napreduje u linijama prema natrag i naprijed duž ekstremiteta ili tijela. Grickanje ima dvostruku ulogu: ono stimulira kožu, a u isto vrijeme uklanja odumrle stanice kože i vanjske nametnike, poput buha i krpelja.
Mokar pas snažnim tresenjem izbacuje vodu iz krzna, nastojeći izbaciti svaku kap vode iz dlake.

redovito-uredjivanje.jpg

Češanje i trljanje
Češanje je učinkovito jedino sa stražnjim nogama. Iako se neki psi nauče koristiti svoje prednje šape za uređivanje glave, to više liči trljanju, nego češanju. Neki psi koriste svoje pandže kako bi počešali unutrašnjost uske, ali klasično češanje podrazumijeva energično trljanje stražnjim ekstremitetima ramena, vrha leđa i prednjih nogu. Tijekom češanja pas isteže svoje noge, kako bi postigao najsnažniji učinak.

Valjanje

Skoro se svi četveronožni sisavci valjaju, kako bi masirali dijelove tijela nedostupne zubima i pandžama. Sama tehnika valjanja razlikuje se od psa do psa. Neki se doslovno prevrću preko glave, savivši je prema dolje, okreću se na leđima i u luku savijaju lijevo i desno. Drugi padnu u čučanj, tada će se valjati po leđima, savijajući se lijevo i desno kako bi počešali leda; tada se nastavljaju valjati za cijelih 360 stupnjeva. Drugi, opet, dok se savijaju dok su na leđima, istežu noge, vježbajući tijekom valjanja mišiće.
Neki psi vole se okupati u prašini, valjajući se u suhome pjeskovitom tlu, dok se drugi vole valjati nakon kiše ili dok još ima kapi rose na tlu. Oba načina pomažu u održanju zdravlja i začudne čistoće dlake i kože. Valjanje prilikom uređivanja vrlo je različito od valjanja da bi premazao kožu psećim mirisom.

Tresenje
Psi se tresu iz više razloga. Neki se protresu nakon buđenja, kako bi popravili krzno, poboljšali cirkulaciju mišića u mirovanju, a možda da bi zbrku izbacili iz misli. Većina će se protresti nakon valjanja. Najsjajnija tresenja ipak nastaju nakon što se smoče. Klasično tresenje započinje od glave pri čemu nastaju amplitude koje se u valovima šire duž dijela, a završavaju na vrhu repa. Ovakva tehnika uređivanja zahtijeva sofisticiraniju, instinktivnu koordinaciju mišića.

Sanjkanje

Lizanje, kao i sanjkanje - vučenje stražnjeg dijela tijela po tlu - učinkoviti su načini uređivanja analnog područja. Psi invadirani trakavicama mogu se sanjkati zbog iritacije analnog područja, ali najčešće ovu tehnike samouredivanja koriste kod problema s analnim vrećicama.

Čudan miris
Poput nas, psi se vole prekrivati privlačnim mirisom, ali dok nama parfem privlačno miriše, pse više privlače prirodniji mirisi mrtve ribe ili izmeta drugih životinja. To je ostatak ponašanja od njegova pretka, vuka, koji je vuku možda služio za prikrivanje vlastita mirisa, s ciljem povećanja izgleda za uspješan lov.
Pas liže svoje krzno kako bi održao njegovu čistoću i koristi zube za izvlačenje zapletenih predmeta ili vanjskih nametnika.