come.jpgNajbolje vrijeme kada možete početi raditi na odazivanju je čim donesete svoje štene kući sa sedam ili osam tjedana starosti. Započnite odmah, uvjetujući odaziv klikom ili specijalnom riječju koju ćete odabrati, poput "dođi", "ovdje", "k meni" ili što bilo.

Slijedeći savjeti vrijede za štence  i pse bilo kojeg uzrasta. Ako imate starijeg psa koji nikako ne želi doći kad ga pozovete, vratite se na osnove kao da je tek štene.

Odaberite riječ koju želite koristiti za odaziv. Nikad ne koristite odabranu riječ usput, nego samo onda kada zaista želite da vam pas dođe. Također je ne koristite onda kada želite da vaš pas drži korak s vama u šetnji.

Kada vas vaše štene slijedi uokolo po kući, nagradite ga kad ostane uz vas. Nagradite ga svaki put kad dođe na poziv.

Dobar način za utvrđivanje naredbe dođi je da tri ili četiri osobe sjednu u veliki krug u sobi s poslasticama (ovdje je dobro koristiti klikere). Svaka osoba poziva psa da dođe po redu. Kad pas dođe onome tko ga je pozvao, dobiva klik i nagradu. Nemojte napraviti fiksni raspored pozivanja nego mijenjajte redoslijed, tako da pas mora slušati kome će otići po poslasticu. Ovo je zabavna igra koja će pomoći učvrstiti "dođi" naredbu. Probajte ovo na različitim mjestima, npr. unutra, vani i uz odvlačenje pažnje.

Zapamtite da pas dobro uopćava, pa ono što ga naučite kući, možda neće djelovati negdje drugdje. Često se ljudi žale da njihov pas savršeno hoda uz nogu u kući, no čim ga bilo gdje izvedu, kao da više ne zna što to znači. Činjenica je da ne zna što to znači na tom određenom mjestu i možda će biti potrebno ponovno ga naučiti u različitim okruženjima, uz različite smetnje.

Kad hodate sa psom, promijenite smjer s vremena na vrijeme, posebno kad mu nešto odvuče pažnju ili počne lutati.

Kad god vam pas dođe na poziv, kliknite i pridržite ga za ogrlicu u onom trenu dok ga nagrađujete, a zatim ga pustite koristeći riječ kojom ga otpuštate.

Igra skrivača dozvoljavajući psu da vas pronađe je drugi način učvršćivanja odaziva.

Postoji još puno drugih načina koji vam mogu pomoći da učvrstite odaziv, ovo je samo nekoliko njih koji vam mogu pomoći u odgoju vašeg psa.