lezi.jpg

Važno je da psi mogu legnuti u trenutku jer bi im to moglo spasiti život, kao i život drugih u određenim situacijama. U slučaju da pas juri preko ceste prema nekome tko se boji pasa, ili u nekim drugim opasnim okolnostima u kojima se pas može zateći, vi trebate imati potpunu kontrolu.

U nekim slučajevima brzo "sjedi"može biti jednako učinkovito, kao što su veliki psi poput planinskih i molosoidnih pasa, ili u slučaju u kojem pas ima neku bolest ili jednostavno ne može tako brzo poslušati "legni" kao manji psi.

Ipak, lakše je prekršiti "sjedni" nego "lezi", pa biste gdje je god to moguće trebali učiti psa na brzo "lezi", odnosno trenutačno lijeganje. Kod rada na vježbama poslušnosti i natjecanjima može se postići trenutačno lijeganje.

Trenutačno lijeganje učite koristeći klik i omiljenu igračku vašeg psa.

Počnite vježbajući sa psom prvo kod kuće, možda najbolje u kuhinji. S klikerom i nagradom u ruci, pričekajte dok pas napravi pokret prema tlu, kliknite i nagradite ga, te radite na oblikovanju tog spuštanja prema tlu dok ne postignete čisto lijeganje. Na kraju se poigrajte skupa s njim s njegovom igračkom kao "jackpot" nagrada.

Jednom kad se takvo ponašanje ustali, klikajte i nudite nagradu za brzinu lijeganja, sve dok ona ne bude dovoljna. Koristite igru njegovom igračkom kao glavnu nagradu kod postizanja dovoljno velike brzine.

Jednom kad ste utvrdili trenutačno lijeganje, možete dodati ključnu riječ kao što je "dolje" ili "lezi", možda čak i nekoliko zvižduka na zviždaljku, ukoliko radite na lijeganju na daljinu.

Tada možete prijeći na vježbanje duljine ležanja, tako da povećavate razmake između klika i davanja igračke, ne ponavljajući ih uvijek u istim razmacima, tako da pas treba ostati ležati dok god ne čuje klik i dobije svoju nagradu.

Ako ustane, tada ne dobiva ni klik ni nagradu i vraćamo se korak unazad na početak. Nikakva šteta nije učinjena.

Jednom kad je trenutačno lijeganje sigurno usvojeno, možete s treningom početi iznova u dvorištu dok i tamo ne nauči željeno ponašanje, zatim možda na livadi, pa u parku, zatim uz cestu i na kraju uz dodatak nečega što će mu odvlačiti pažnju. Možda će biti potrebne stotine ponavljanja da usavršite trenutačno lijeganje, no svako je ponavljanje poput novca u banci i korak bliže savršenom trenutačnom lijeganju.

Kada ste postigli željenu poslušnost u bilo kojem okruženju, vrijeme je da pomalo izostavljate klik dajući mu ponekad nagradu bez klika, polako smanjujući broj klikova, no neko vrijeme zadržavajući visoki broj nagrada. Kad jednom potpuno izbacite kliker, možete početi i sa smanjivanjem nagrada, no nikad ih nemojte potpuno izbaciti, jer je uvijek dobro utvrditi naučeno ponekom nagradom s vremena na vrijeme.